2017 Weingut Sebastian Erbeldinger, Bechtheimer Heilig-Kreuz Cuvée Blanc, Rheinhessen, Tyskland

2017 Weingut Sebastian Erbeldinger, Bechtheimer Heilig-Kreuz Cuvée Blanc, Rheinhessen, TysklandVinvärket – der importerer vinene fra Weingut Sebastian Erbeldinger – siger, at de oplever, at det er sværere at sælge hvidvine på blends. Det virker både urimeligt, unfair, absurd, skændig, fornuftsstridig, skørt og uretfærdigt … specielt, når man smager en vin som denne 2017 Bechtheimer Heilig-Kreuz Cuvée Blanc.

Sebastian Erbeldinger er en ung og fremadstormende vinmager, som også blev kåret til Jungwinzer des Jahres 2019 af den store tyske landbrugsorganisation DLG – Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft – i deres årlige bundesweinprämierung.

Han driver i dag vinhuset, som helt korrekt hedder Weingut Sebastian & Ralf Erbeldinger Bastianshauser Hof, lidt vest for byen Bechtheim i Rheinhessen … lige midt i det område, hvor alle byerne hedder noget med heim. Ja faktisk driver familien Erbeldinger 2 vinhuse på adressen … både Weingut Bastianshauser Hof og derudover laver unge Sebastian også sine egne vine.

Familien Erbeldingers historie startede tilbage i 1899, hvor grundlæggeren Sebastian Erbeldinger bosatte sig i Bechtheim området sammen med sin hustru. Deres gård blev af de lokale kaldt Bastianshausen efter Sebastians fornavn.

Men det var dog sønnen Jakob, som opkøbte jord og startede et landbrug med forskellige afgrøder, heraf også en lille vinproduktion. Efter 2. verdenskrig steg vinproduktionen, men det var først i 1972, at næste generation i form af Sebastian og Edelgard Erbeldinger omlagde driften til ren vinproduktion og byggede både nyt vineri samt maskinhal.

Siden omkring 1991 har det imidlertid været deres søn Ralf Erbeldinger, som 4. generation sammen med sin hustru Ilke har været drevet de vingården og siden 1994 som Bastianshauser Hof, som en hyldest til den gamle grundlægger.

Men sønnike – og 5. generation af vinmagere på gården – Sebastian Erbeldinger Junior er allerede ved at overtage dirigentstokken. Det sker i familievirksomheden fortsat sammen med far Ralf og farfar Sebastian Senior, men derudover også med produktion af en lille serie vine under sit eget navn.

Både vinene fra Weingut Bastianshauser Hof og Weingut Sebastian Erbeldinger kommer fra familiens 20 hektar vinmarker, som ligger ved både Bechtheim og Westhofen, men de fleste faktisk lige ved vingården. Samlet er der omkring 100.000 vinstokke, hvor 60% består af hvide sorter og 40% røde sorter.

Den unge Sebastian Erbeldinger er uddannet vinmager fra Hochschule Geisenheim Weinbau & Oenologie, og har efter endt uddannelse arbejdet hos vinhuse som Eckehart Gröhl, Philipp Kuhn og Ökonomierat Rebholz i Tyskland samt Beaumont Family Wines i Sydafrika og Te Whare Ra i New Zealand.

Han er derudover selvfølgelig også flasket op med vin på familiens vingård, men har efter overtagelsen også ført en række af sine egne idéer ud i livet. Han har omlagt driften af markerne til økologisk drift og vinhuset vil i 2020 også være certificeret økologisk.

Han har – som nævnt – også lavet sit eget brand … Sebastian Erbeldinger. Det er et ganske lille projekt med en produktion på sølle 2.500 flasker, men med plads til en masse eksperimenter. Han laver både atypiske blends, som man ikke ser hver dag, friske vine på Riesling eller fadprægede vine på Grauburgunder og selvfølgelig også en Spätburgunder.

Flere af vinene har 1899 med i titlen … og dermed er linket til familiens historie også med i det nye brand, der fremstår moderne, innovativt og indbydende. Og vi starter med at smage netop et blend fra Sebastian Erbeldinger, nemlig hans 2017 Bechtheimer Heilig-Kreuz Cuvée Blanc.

Druerne til vinen er Chardonnay og Weissburgunder, som kommer fra marken Bechtheimer Heiligkreuz. Druerne er plukket i hånden og vinen vinificeret i egetræsfade med spontangæring og derefter 10 måneders lagring sur lie.

Uhu … meget aromatisk, landlig, animalsk, cremet, smørfed næse tilsat en portion utæmmet vildskab, ilterhed, masser af bundtræk, eksotisk frugt, abrikos, pærer, nærmest syltet og gæret frugt og meget let, luftig med nogle sarte noter … vildt tiltrækkende.

Og så WAUW en vild smag … meget røget, krydret samtidig med en total stor tørhed, gærede frugter på epo, masser af bitterhed, lemon, grape, næsten syltede i smagen. Samtidig er der noget blidt, sart og endda feminint over vinen, som slutter med en lang eftersmag, hvor de småbitre noter hænger og stimulerer tungen … og hvem ka’ ikke lide at blive stimuleret?

Kombinationen af tyngden og fylden fra Chardonnay og det friske, lyse og tørre touch fra Pinot Blanc spiller bare rigtigt godt sammen her og det er jo lige præcis dét, som blends kan gøre så godt, og derfor bør denne vin blive en lille sællert … som også vine på en druesort.

Forhandles af Vinvärket, hvor en flaske koster 219 kr.

Vinanmeldelse 5,5/7