2011 Château Peyruchet, Cuvée Jean-Baptiste 1. Côtes de Bordeaux Moelleux, Bordeaux, Frankrig

2011 Château Peyruchet, Cuvée Jean-Baptiste 1. Côtes de Bordeaux Moelleux, Bordeaux, FrankrigTil desserten … en dejlig ostetallerken … fik vi lidt sød Bordeaux, en såkaldt Moelleux, som er en sød, lidt likøragtig hvidvin fra den sydlige del af Bordeaux.

Château Peyruchet ligger lidt nord for byerne Cadillac og Loupiac og ejes i fælleskab af faderen Bernard Queyrens og sønnen Romain, 6. generationen af samme familie på slottet. Selve beboelsesbygningen ligner mere et stort hus end et slot, men produktionslokalerne indeholder de moderne faciliteter, som i dag er nødvendige for både at dyrke traditionen og producere ordentlige vine.

Château Peyruchet er beliggende på skråningerne ned mod floden Garonne. Denne familieejendom er en af de fremmeste i Haut-Loupiac, hvilket i høj grad kan tilskrives de nuværende ejere.

Vinmarkerne strækker sig over 32 hektar i kommunerne Loupiac, Omet og Gabarnac. Markernes forskelligheder med hensyn til jordbund og beliggenhed medvirker i væsentlig grad til den høje anseelse, som vinene fra Château Peyruchet nyder.

Gennemsnitsalderen for vinstokkene er 25 år for parcellerne med Merlot, mere end 40 år for Sémillon og et par og tyve år for Sauvignon Blanc.

Hvert år bliver 3–5% af markerne genplantet for at vedligeholde en konstant produktion. Da en tredjedel af markerne er afsat til hver druetype, kan Château Peyruchet tilbyde en palette af appellationer, der er lige så forskelligartede som komplementerende.

Det er de unikke klimatiske faktorer, der gør, at områderne ved denne del af Garonne-floden næsten hvert år er i stand til at frembringe de søde, nektaragtige hvidvine, der har gjort dem verdensberømte.

Hvert efterår er man begunstiget af tyk morgentåge, der er med til at fremelske svampearten Botrytis, der også kaldes “ædel råddenskab”, og som er medvirkende til at koncentrere druernes sukker- og aromaindhold. Morgentågen efterfølges af varme solrige eftermiddage, der tørrer druerne igen og modner dem yderligere.

Duftmæssigt honning og sukker på flaske, der er også lidt eksotisk abrikos. Smagsmæssigt står vinen perfekt til ostene … det skal den have. Ren nektar, sødme og meget aromatisk, og det kan vi jo godt li’. Fin afslutning på aftenen.

Fås hos Vinoble, hvor prisen er 99 kr.

Vinanmeldelse 4,5/7 

Skriv et svar