2018 Weingut Wolfgang Maitz, Südsteiermark Welschriesling, Südsteiermark, Østrig

2018 Weingut Wolfgang Maitz, Südsteiermark Welschriesling, Südsteiermark, ØstrigHold på hat og briller, for nu kommer der 10 vine i streg fra Weingut Wolfgang Maitz … et lille spændende vinhus, der ligger på adressen Ratsch an der Weinstraße 45 mellem de små byer Ehrenhausen og Stermetzberg i Südsteiermark i vindistriket Steiermark.

Vinhuset er grundlagt i 1957, da ægteparret Josef og Maria Maitz  købte vinhuset Weingut Rebenburg. I dag drives vingården af 3. generation i form af Wolfgang Maitz junior og søstrene Rosemarie Schwarzl, Magdalena Koinegg samt Stephanie Mauser … altså et rigtigt familieforetagende.

Børnene overtog driften i år 2000 fra deres far Wolfgang Maitz senior. Sammen driver de vinhuset med samlet 10 hektar vinmarker, et lille Wirtshaus aka restaurant og værthus samt et hotel – endda et weinhotel – med 8 værelser og to store ferielejligheder/-huse.

Det er Wolfgang Maitz junior som står i spidsen for selve vinhuset, dog fortsat med lidt hjælp fra senior. De 10 hektar ligger forholdsvis tæt på vingården og de bedste marker er Krois, Hochstermetzberg, Schusterberg, Sulz og Wielitsch.

Krois og Schusterberg er begge Erste STK Ried marker, mens Hochstermetzberg er en Große STK Ried. STk er betegnelse for kvalitet i Østrig, en slags Grand Cru … et slags VDP og STK står da også for Steirische Terroir & Klassikweingüter.

Vinene der opfylder disse krav kan altid spottes … almindelige med et hvidt STK i toppen af vinene, Erste STK på et guldfarvet 1 STK mærke og Große STK Ried med et guldfarvet G STK.

I Südsteiermark dyrkes der primært hvidvine … og 8 af de 10 vine fra Weingut Wolfgang Maitz er da også hvidvine. Det er ofte på lokale druer som fx denne Welschriesling, Morillon – det lokale navn for Chardonnay – og Gelber Muskateller, men der er også opnået gode resultater med Sauvignon Blanc … i mere kraftig stil.

Og det er også nogle af de druer, som Weingut Wolfgang Maitz dyrker. Samlet dyrker Wolfgang Sauvignon Blanc, Gelber Muskateller, Welschriesling, Morillon, Riesling, Traminer, Grauburgunder, Scheurebe og Zweigelt.

Nå, men lad os kaste os ud i det og vi starter med en Südsteiermark Welschriesling … en Gebietswein. Det er i STK klassifikationen et niveau over Regionswein, men under Ortswein, Riedenwein og så selvfølgelig Erste STK Ried og Große STK Ried.

Welschriesling er en lidt ukendt druesort, som intet har med den kendte Riesling drue at gøre.Welsch kan da også oversættes som fremmed, altså en fremmed drue. De kloge mener, at druen kommer fra Østeuropa, formentlig Valakiet i Rumænien.

I dag findes druen flere steder, mest udbredt i Italien, hvor den kendes som Riesling Italico samt i Slovenien og Ungarn, hvor den hedder Laski eller Olasz Rizling. I Tjekkiet er den kendt som Rizling Vlassy. I Østrig findes den i flere vinområder og er altså der kendt som Welschriesling.

Druen trives på flad sandet jord. De fleste steder hvor Welschriesling dyrkes, laves der tynd vin, da udbyttet sjældent holdes nede. I Østrig kan der findes vine, hvor udbyttet er holdt nede og det resulterer i mere fyldige vine, men uden megen syre.

Der er ingen oplysninger om produktionen af vinen, men vinene hos Maitz laves primært på rustfrie ståltanke samt store egefade og barriques, altså großem Holzfass eller kleinem Holzfass. Denne 2018 Südsteiermark Welschriesling er lavet på rent stål.

Næsen er lidt modne røde æbler, måske endda den slags, som er lidt melede. Derudover lidt citron, en lille sødme, valnøder og faktisk med en okay intensitet. Ka’ sgu egentlig godt li’ duften.

Smagsmæssigt er vinen også mere frisk end duften ellers indikerede, men den har dog ikke vildt meget syre, men er lidt tilbageholdende, selvom der faktisk er lidt citron i munden. Den virker lidt vandet og til den tynde side, men den har alligevel en god vedholdenhed, lidt salt og grape bitterhed. Helt dyb bliver vinen imidlertid aldrig.

Winelovers.dk overvejer import, men pris kendes ikke.

Vinanmeldelse 3,5/7