2015 Domaine Zind-Humbrecht, Rangen de Thann Clos Saint Urbain Riesling Grand Cru, Alsace, Frankrig

2015 Domaine Zind-Humbrecht, Rangen de Thann Clos Saint Urbain Riesling Grand Cru, Alsace, FrankrigDet første sæt sluttede med denne vin med det korte navn Rangen de Thann Clos Saint Urbain Riesling Grand Cru fra det legendariske vinhus Domaine Zind-Humbrecht, der ligger lige et spydkast øst for Tückheim og ganske tæt på Colmar.

Det var for mig den  bedste vin i første sæt … måske lidt fordi, at vinen har en lidt flippet og funky side, da domænet drives både økologisk og biodynamisk. Samtidig er det jo også et vinhus, som har meget stolte traditioner og tidligere er rost som værende det bedste domæne for hvidvin i verden af den gode Parker og det er også sagt, at Zind-Humbrecht har revolutioneret Alsace.

Humbrecht familien har været vinbønder med base i Gueberschwihr i Alsace siden 1620, men familien begyndte først at sælge deres vine i 1927.

Domaine Zind-Humbrecht blev grundlagt i 1959, da Léonard Humbrecht giftede sig med Geneviève Zind, hvis familien også var vinbønder i Alsace og havde deres vingård i Wintzenheim. De to ejendomme blev lagt sammen … og det blev til Zind-Humbrecht, som i dag har deres vingård i Turckheim.

Det er i dag Olivier og Margaret Humbrecht, som driver vinhuset og de overtog driften i 1989 efter Léonard og Geneviève … og er dermed 12. generation i rækken af Humbrecht vinavlere.

Vinhuset har samlet 41 hektar vinmarker, som ligger ved byerne Thann, Hunawihr, Gueberschwihr, Wintzenheim, Turckheim og Niedermorschwihr. De bedste marker er Grand Cru markerne Brand i Turckheim, Hengst i Wintzenheim, Goldert i Gueberschwihr, Rangen de Thann i Thann samt Sommerberg i Niedermorschwihr.

I dag drives vingården fuldstændig biodynamisk … ud er smidt alt mulig kunstigt skidt, filtrering, chaptalisering, insektgifte, kunstgødning og de blev certificeret økologiske i 1998 af Ecocert og certificeret biodynamiske i 2002 af Biodyvin/Ecocert.

De høster samtidig med meget lave udbytter, i gennemsnit omkring 33 hektoliter pr. hektar, hvilket er langt under de tilladte grænser på 100 hektoliter for hele Alsace og den normale grænse på 70 hektoliter for Grand Cru marker i Alsace,

Der laves gennemsnitlig knap 200.000 flasker vin årligt og det sker i husets vingård i Turckheim, hvor produktionsfaciliteterne er i 3 etager, hvilket giver mulighed for at flytte vinen via tyngdekraften uden brug af pumper.

Vinene gærer i egefade, dog med temperaturkontrol, men længden af gæringen bestemmes af vinen, så ofte gærer vinene mere end et år. De lagrer selvfølgelig sur lie inden tapning uden hverken klaring eller filtrering.

Det er Grand Cru marken Rangen de Thann, som I kan se på billedet ovenover , som har givet druerne til denne Rangen de Thann Clos Saint Urbain Riesling Grand Cru … eller helt præcis den del af marken, som betegnes som Clos Saint Urbain, opkaldt efter et gammelt kapel fra 1400-tallet.

Kapellet kan I også se i det fjerne på billedet. Det ligger smukt midt i vinmarkerne. Clos Saint Urbain har mere klipper i jorden end på resten af Rangen de Thann og ligger højere, hvilket giver en senere modning af druerne og mere kølighed i vinene.

Humbrechts Riesling vinstokke på  Rangen de Thann Clos Saint Urbain er omring 53 år gamle og de er i 2015 høstet med et udbytte på 24 hektoliter pr. hektar, høstet i september måned. Vinen er lavet med langsom fermentering og har lagret sur lie bagefter … flaske i februar 2017.

Næsen virker med det samme lidt mere olieret end de foregående vine, men der er fortsat fint med petroleum … ja faktisk får jeg lidt en aroma som fra et reservedelslager eller et mekanikerværksted. Derudover er vinen let parfumeret, tilsat lidt vilde blomster, er lidt flippet og funky med svævende auberginer og et forførende slør af feminin inderlighed. Love it.

I munden er vinen dog langt mere mineralsk med skifer, stringent og klar frugt, syren er ikke ultraskarp, men sådan lidt middel og jeg fornemmer også lidt træ. Smagen danser en smule og spiller efter min mening meget godt op til duften. En lille anke kan dog være, at smagen fader en smule ud, når der kommer mere luft og varme i glasset.

Forhandles af Erik Sørensen Vin, men denne har jeg ikke fundet. Vil dog gætte på en pris omkring 600 kr.

Vinanmeldelse 6/7