2017 Weingut Schmitges, Erdener Treppchen Riesling GG, Mosel, Tyskland

2017 Weingut Schmitges, Erdener Treppchen Riesling GG, Mosel, TysklandWeingut Schmitges’ Erdener Treppchen Riesling Großes Gewächs i årgang 2017 er lavet en smule anderledes end foregående 2015’er … men vi står fortsat på øverste trin på Stairways to Erden og jammer med Led Zeppelin.

2017’eren er nemlig spontangæret på fade, som er lavet af granit. Der tilbringer vinen også 4 måneder sur lie – altså med bærmen – for derefter dog af modne yderligere 4 måneder på store gamle træfade. Brugen er granitfade er nyeste trend og startede som et forsøg hos Andreas Schmitges i årgangen før, altså 2016 vinene, hvor han lavede Erdener Treppchen Riesling i 3 versioner … en på træ, en på rustfrie stålfade samt en på granitfade.

Granitfade vinder mere og mere frem, selvom de både er dyre at producere og besværlig at lave vin i. De har dog den fabelagtige egenskab, at de dæmper noget af den varme, som dannes under gæringen og det sikrer dermed en lavere gæringstemperatur.

Med granitfade vil der dog forekomme en smule oxidering af vinen, hvilket selvfølgelig giver en anderledes og måske et mere modent udtryk i vinen. Til gengæld er granitfade lettere at rengøre, da fx vinsten ikke kan binde på granittens overflade.

Andreas Schmitges blev så glade for granitfadene, at han med denne årgang 2017 har indkøbt endnu et 1.000 liters granitfad, således der kan lave flere flasker af denne vin. Men hvordan smager vinen så i forhold til den mere traditionelle årgang 2015?

Duftmæssigt er næsen heller ikke helt så traditionel … ingen petroleum, men er i stedet langt mere svævende og klart lettere i udtrykket. Der er godt med lethed, blomster, sæbe, men samtidig er Riesling noterne ikke helt så klare og entydige. Der er mere renhed i frugten, mere jern samt sten og samtidig en vis modenhed, nærmest med overmodne æbler samt svage tropiske frugter.

Det mineralske udtryk, som man måske ville forvente, kommer ikke først i smagsbilledet, idet jeg derimod fanger en vis honningsødme, som måske kan tilskrives en større oxidering under lagringen i granitfadene, men til gengæld kommer det mineralske så frem i eftersmagen med renhed, stringens, salt og bid.

Det smager herregodt, bare ikke helt så godt som 2015’eren … endnu, men måske skal vinen blot gemmes et par år for at udvikle sig, få rynker og mere sjæl. Jeg vakler mellem 5,5 og 6 af de fede, beskidte tommelfingre, men lander på 5,5.

Forhandles af Propperiet Vin Import, hvor en flaske koster 329 kr., mens du får 10% rabat, hvis du køber 3 flasker.

Vinanmeldelse 5,5/7