2013 Champagne Coessens, Largillier Blanc de Noirs, Champagne, Frankrig

2013 Champagne Coessens, Largillier Blanc de Noirs, Champagne, FrankrigFra en Pinot Noir smagning hos Vinpusheren i Aarhus lige et par vine … og den første er denne champagne Largillier Blanc de Noirs fra champagnehuset Champagne Coessens.

Champagnehuset ligger i den sydlige del af Champagne i den lille by Ville-sur-Arce omkring 100 kilometer syd for Épernay  og drives af Jérôme Coessens. Han er selv 5. generation i en familie af champagneproducenter, men valgte i 2006 – efter han i 7 år havde arbejdet for et af de store champagnehuse – at grundlægge sit eget champagnehus, hvilket altså blev til Champagne Coessens.

Det er et ganske lille hus, idet Jérôme alene har 6,5 hektar ved byen Ville-sur-Arce, og faktisk er eneejer af marken Largillier på 3,5 hektar. Han dyrker alene Pinot Noir og alene fra vinstokke, som mindst er 35 år gamle.

Jérôme lader græsset gro mellem vinstokkene og høster generelt senere end andre producenter, da han tilstræber koncentration og aroma i sine champagner.

Han har investeret i en sindssyg dyr vinpresse … en Coquard press PA til 230.000€, som kun få vinavlere har råd til. Det har Jérôme egentlig heller ikke, så han presser også druer fra andre vinavlere, som typisk leverer deres druemost til negociants.

Denne Largillier Blanc de Noirs laver Jérôme 8.000 flasker af årligt og er første lavet med blid presning, hvorefter basisvinen gærer, gennemgår malolaktisk gæring og lagrer måneder sur lie i rustfrie ståltanke inden flaske og andengæringen efter den traditionelle champagnemetode. Druerne kommer selvfølgelig også alene fra Largillier marken med en leret og kalkrig jord.

I glasset en bleg og gul vin, som har ganske svage bobler. Duften er lidt ristede mandler, en smule nøddet og derudover er der viskelæder, eksotisk frugt, som er ganske frisk, jordbær, halm, citrus og en vis bondsk landlighed over champagnen.

I munden er boblerne bittesmå og virker i starten lidt aggressive, men det aftager hurtigt og så er boblerne faktisk det stik modsatte, nemlig ganske blide og næsten umærkbare.  Der er citronsyre, en smule grape bitterhed, aromatiske kirsebær … lidt brusende i syren, godt med krop, frugt og fylde. Det smager sgu godt.

Forhandles af Vinpusheren, hvor en flaske koster 449 kr.

Vinanmeldelse 5,5/7