2009 Cantine Adanti, Montefalco Sagrantino Arquata, Umbrien, Italien

Jeg lukker og slukker helt for mit umbriske eventyr med allersidste smagsnote, nemlig på denne Montefalco Sagrantino Arquata fra vinhuset Adanti, som ligger ved Bevagna lidt nord for Montefalco.

Vingården er grundlagt i midten af 1960’erne, da Domenico Adanti købte ejendommen Arquata, et gammelt Celestine munkekloster, som han efterfølgende renoverede. Han genplantede samtidig ejendommens marker med både vinstokke og oliventræer.

Azienda Agricola Adanti har samlet 40 hektar jord, hvoraf de 30 hektar er vinmarker, mens de sidste 10 hektar er oliventræer. På vinmarkerne dyrker familien druesorterne Sangiovese, Sagrantino, Cabernet Sauvignon, Barbera, Merlot og Grechetto.

I dag er det Pietro, Daniela og Donatella Adanti, som driver vingården og laver 10 forskellige vine samt selvfølgelig lidt grappa og masser af olivenolie.

Der laves to Montefalco Sagrantino vine, hvoraf denne Montefalco Sagrantino Arquata er den almindelige. Den er lavet med druer fra en enkelt mark, nemlig marken Vocabolo Arquata, der ligger i omkring 250 meters højde.

Vinen er lavet i rustfrie ståltanke med temperaturstyret fermentering ved 28 grader. Maceration varer omkring 3-4 uger og efter den alkoholiske gæring lagrer vinen 28 måneder i store 30 hektoliter egefade og efter flaskning yderligere 12 måneder.

Og fint at smage vinen i en ældre årgang 2009 med knap 8 år på bagen. Næsen er klart sødere end hos fx Taberrini og det gør med det samme vinen langt mere tilgængelig. Der er ristede noter og vinen virker blød, mørk med sorte kirsebær, blåbær og blommer, grafit, lakrids, mint, læder, jord, eg og lidt krydderier.

I munden er vinen blød og rund. Det smager virkelig godt. Der er selvfølgelig fortsat godt med tanniner, men de er nu med alderen bedre integreret og druknes lidt i sødme, blødhed og en form for cremethed.

Forhandles herhjemme af Italux, hvor du kan finde en flaske årgang 2008 til 146 kr.

Vinanmeldelse 5/7