2014 Castell d’Encus, Acusp, Costers del Segre, Spanien

2014 Castell d’Encus, Acusp, Costers del Segre, SpanienOh My God udbryder Janice gennemtrængende og ofte i alles favoritserie Friends … og det samme fik jeg fandeme også lyst til, da jeg smagte denne Acusp Pinot Noir fra vinhuset Castell d’Encus.

Vi har fat i et virkeligt spændende vinprojekt … på historiske gamle vinmarker beliggende lidt nord for den lille by Talarn i provinsen Lleida i vindistriktet Costers del Segre … og det er jo i Katalonien, det nordøstlige hjørne af Spanien.

Der har været dyrket vin på stedet siden 1151, hvor de lokale munke overtog stedet fra greverne af Arnau Miro & Aurea. Navnet Castell d’Encus betyder borgen Encus … og den borg står der fortsat i dag – midt i byen – som en ruin til minde om de svundne tider.

den-gamle-borgruin
Den gamle borg Castell d’Encus i Talarn

For munkene forlod faktisk stedet i 1752 og siden har der ikke været dyrket vin på de tilhørende marker … i hvert fald ikke før 2001, hvor den spanske vinguru Raül Bobet købte stedet med 95 hektar jord.

Raül havde tidligere i 15 år været ansvarlig for den samlede produktion hos Torres og havde netop også startet vingården Ferrer Bobet i Priorat sammen med Sergi Ferrer.

Raül var på jagt efter et terroir i Pyrenæerne, hvor man kunne dyrke vin og et sted der fremtidigt ville være mindre påvirkelig overfor klimaforandringerne.

Han tilplantede 23 hektar med sorter som Cabernet Sauvignon, Cabernet Franco, Merlot, Pinot Noir, Syrah, Petit Verdot, Sauvignon Blanc, Riesling, Semillon og Albariño, mens de resterende hektar stadig står uberørt hen, da de skal være en del af områdets og vinmarkernes biodiversitet.

castell-dencus-winery
Det nye vineri ligger med smuk udsigt midt i vinmarkerne

Markerne ligger alle i en højde på 850-1.000 meter og dyrkes alle biodynamisk. Derudover er der bygget et moderne vineri, hvorfra der er udsigt til det nærliggende Sant Antoni reservoir.

Raül har endvidere fundet et gammel udendørs gæringskar fra 1200-tallet, hugget ud i klipperne og muligt at tømme ved hjælp af tyngdekraften. Det anvender Raül til vinificering af flere af vinene fra Castell d’Encus.

castell-dencus-ii
Gæringskar fra 1200-tallet hugget ud i klipperne – ses også på øverst foto

Her har vi fat i vinen Acusp, som er lavet på ren Pinot Noir, som kommer fra de øverste af husets vinmarker. Og en tredjedel af vinen har gæret i de gamle kar udhugget i klipperne, en anden tredjedel er vinficeret på rustfrie ståltanke og den sidste tredjedel i store egefade.

Derefter har vinen lagret 11-12 måneder på franske barriques, heraf 60% nye fade. Der er brugt minimalt svovl og vinen er heller ikke filtreret.

Og … Oh My God, hvor er det dog godt. Næsen er virkelig animalsk, naturewine i stilen med let prut, nytårskrudt samt friske hestepærer og komøg. Med lidt luft i glasset svinder de biodynamiske aromaer og lukker op for klare Pinot Noir noter med jordbær, hindbær, grønne blade, lakrids, blomster samt lidt eg. Hmmmmm.

I munden er vinen let og blid … og vi snakker altså let som en fjer, en balletdanser. Vi snakker virkelig, virkelig let og elegant med let frugt, hindbær … hold da op. Det er en blid og forførende syre, men den træder i baggrunden og sikrer vinen holder sig rank hele vejen gennem smagsspektret. FÅK det er godt. Bullseye. Og så Pinot Noir fra Spanien … den havde jeg ikke set komme.

Forhandles af Laudrup Vin, hvor denne 2014’er koster 498,75 kr. ved køb af 1 flaske og 375 kr. ved køb af 12 flasker.

Rating 7/7