2006 Terras de Tavares, Vinho Tinto, Dão, Portugal

2006 Terras de Tavares, Vinho Tinto, Dão, Portugal Portugal har i dag 55 vinregioner, hvoraf de 19 har status som Denominação de Origem Controlada. Dão er et af de gamle områder og havde på et tidspunkt ikke det bedste ry herhjemme og det er en skam, for der laves spændende og rustikke vine i Dão og det er denne 10 år gamle rødvin fra Terras de Tavares et godt eksempel på.

Vinhuset Terras de Tavares drives fra vingården Quinta da Boavista, som ejes af João Tavares de Pina. Vingården ligger i Penalva do Castelo i Beira Alta regionen under den gamle DOC Dão appellation. Ejendommen har været i familiens eje gennem generationer og de 7 hektar vinmarker ligger i 450 meters højde med en undergrund bestående af skifer, granit og den typiske regionale lerholdig jord.

Udover vinproduktionen opdrætter familien også de berømte Lusitano springheste og driver samtidig lidt agriturismo med udlejning af 8 værelser på den gamle gård.

João går sine egne veje når han skal producere. Der bliver ikke gået på kompromis eller taget lette løsninger, når han målbevidst går efter at lave nogle af Dãos bedste vine.

Han er uddannet ønolog fra universet i Bordeaux og har derudover studeret på Villa Real, hvor han igennem et 3-årigt projekt forskede i udvikling af gær fra Vinho Verde druen med henblik på kommerciel salg i hele verdenen.

Det betyder også, at Joãos vine skiller sig ud fra mange andre Dão vine … bl.a. stor brug af druen Jaen og dernæst ved en virkelig lang lagring af vinene … langt længere end typisk i appellationen.

Druen Jaen menes at være en klon af den spanske drue Mencia, som igen menes at være beslægtet med den franske Cabernet Franc, João bruger druen … ofte sammen med den mere udbredte Turiga Nacional og mener, at Jaen er med til at give vinene mere kompleksitet og elegance.

Derudover frigiver João først sine vine, når de er modnet på fade og i flaskerne. Det betyder, at hans vine starter med 24-36 måneder på Barrique, hvorefter vinene flaskes og lagres 3-7 år i kælderen før de frigives.

Det giver forbrugeren den unikke mulighed at smage en vin, der har været igennem en naturlig udvikling. Det er – udover sjældent – selvfølgelig en voldsom fordyrende proces at frigive signe vine så sent, men som sagt; João går ikke på kompromis … sådan skal Dão vine smage, siger han.

Denne Vinho Tinto er hans introvin blandt de sent frigivne vine. Den er lavet på 50% Jaen og 50% Touriga Nacional. Vinen er lageret i 36 måneder på barrique før den flaskelagres i minimum 5 år før frigivelse.

Og hold da op for en næse … syrlig og animalsk med mentol, mørke bær, nærmest gærede bær, stærk lakrids, stor tørhed, eg … virkelig moden næse. Den dufter virkelig godt. Smagen er også meget moden i udtrykket, virkelig blød og cremet med røde bær og nærmest blommer. Den virker faktisk ikke overdone, selvom det til sidst bliver lidt fluffy, men den er samtidig nem at drikke og smager rigtig, rigtig godt. 4½ fede fingre op og endda tæt på de 5.

Forhandles af Nordentoft Wine, hvor prisen er 199 kr. for en flaske og 109 kr. ved køb af 6 flasker.

Rating 4,5/7