2014 Laurent Lebled, La Sauvignonne, Loire, Frankrig

2014 Laurent Lebled, La Sauvignonne, Loire, FrankrigSå har Houlberg igen været til smagning af Loire vine … denne gang med 3 hvidvine, som jeg ikke tidligere har smagt. Denne La Sauvignonne fra vinbonden Laurent Lebled var den første … en ganske anderledes og atypisk vin, men det vender jeg selvfølgelig tilbage til.

Laurent Lebled etablerede sig som vinbonde i 2010, men det stod aldrig skrevet i kortene, at han skulle være vinbonde. Han drev nemlig sit eget lille trævarefirma, men i kølvandet på finanskrisen i 2008 blev han nødsaget til at dreje nøglen rundt. Han måtte med sorg i hjertet lukke det firma, som han havde drevet i mere end 30 år og lagt hele sin sjæl i.

Heldigvis havde Laurent et par gode venner, nemlig Sébastien Bobinet og Patrick Corbineau, som både kunne trøste Laurent og komme med gode råd. De foreslog Laurent Lebled, at han skulle blive vinbonde … helt på samme måde, som de havde gjort. Hvor svært kunne det være?

Sébastien havde selv forladt sit job i 2003 og slået sig ned som vinbonde, efter han arvede 2 hektar vinmarker fra hans bedstefar. Patrick Corbineau var oprindelig svejser på det lokale kraftværk, hvor han havde ry for at være en af de bedste svejsere i Frankrig, men han havde også forladt jobbet og overtaget sin bedstefars marker.

Laurent havde ikke selv udsigt til at arve vinmarker og havde aldrig nogensinde arbejdet i hverken vinmarker eller i en vinkælder, men Sébastien insisterede på, at han burde blive vigneron … vinbonde. Laurent var dog i tvivl, men Sébastien lovede han ville vise ham, hvordan man drev en vingård. Så i hele 2009 skulle Laurent assistere Sébastien Bobinet. Og sådan blev det!

Laurent havde altid været vild med vine fra Touraine, og året efter startede han sin søgen efter vinmarker og en vinkælder. Gennem nogle venner fandt han en vinmark på 1,7 hektar samt en velfungerende vinkælder i kommunen Saint-Aignan, men kort tid før underskrivelse af en lejeaftale af vinkælderen, så fortrød udlejeren.

I stedet måtte han improvisere, så fandt han en gammel vingård i Savigny-en-Véron – 10 kilometer fra Bourgueil – og en tilhørende ½ hektar sandet vinmark med Cabernet Franc stokke. Selvom det er over en times kørsel fra den lejede mark i Saint-Aignan, så lejede Laurent det og siden da har han været vinbonde på fuld tid.

Laurents første årgang blev således 2010 … produceret med hjælp fra Sébastien Bobinet og Patrick Corbineau. Opskriften står på økologi i markerne og nul svovl, kulturgær, klaring eller filtrering i kælderen. Laurent arbejder med macération carbonique for sine rødvine, men han adskiller sig fra sine kollegaer i området ved typisk at lade macerationen fortsætte helt op til 30 dage (modsat de mere normale 12-15 dage), hvilket tilfører hans vine en god portion maskulinitet og struktur.

I dag driver Laurent samlet 3,4 hektar vinmarker og hans vine er kategoriseret som Vin de France. Det skyldes, at han ønsker at følge sine egne ideer, når han laver vin, og ikke lade sig begrænse af lovkravene for at opnå en bestemt appellation. Han laver vine på Sauvignon Blanc, Gamay og Cabernet Franc, nemlig vinene La Sauvignonne, On est su l’ sable, Ca C’est Bon og Le Gam Cab du Bled. Sidstnævnte er et blend på Gamay og Cabernet Franc.

Lige så atypisk er fremgangsmåden for denne La Sauvignonne … en ren Sauvignon Blanc, som undergår 3-4 dages macération carbonique før druerne presses, derefter alkoholgæring 25 dage. Druerne kommer fra 45 år gamle stokke og høstudbyttet ligger på 35 hektoliter pr. hektar. Vinen har modnet 5 måneder på tank.

Og sikke da en duft … vi snakker her om grønne stikkelsbær, brændenælder, ukrudt, græs, hyldeblomst … meget bio eller naturewine i udtrykket og prikker næsten i næsen. Smagen er også grøn, urtet og frisk med hyldeblomst, lime og en smule mineralitet og næsten boblende syre. Kræver næsten lidt fisk på tallerkenen.

Anderledes … men absolut spændende, men også en vin, som flere ikke brød sig om. Sådan er vi jo heldigvis forskellige.

Forhandles af Vinimperiet, hvor prisen er 115 kr.

Rating 4/7 

Skriv et svar