2014 Plaimont Producteurs, Domaine de Cassaigne Le Labyrinthe Blanc, Gascogne, Frankrig

2014 Plaimont Producteurs, Domaine de Cassaigne Le Labyrinthe Blanc, Gascogne, FrankrigCôtes de Gascogne er et af de mere ukendte vinområder i Frankrig, men netop dér findes vi vinslottet Château de Cassaigne, som i et samarbejde med det kæmpestore vinkooperativ Plaimont står bag denne syrlige fætter Le Labyrinthe Blanc.

Slottet ligger omkring 4 kilometer syd for byen Condom – ja det hedder den altså – og er opført i 1247 under abbed Montassin de Goalard og var residens for biskopperne af Condom. Slottet har haft en omtumlet tilværelse, været ødelagt, plyndret gennem forskellige krige og genopbygget i både 1500-tallet og 1700-tallet.

Det ejes i dag af Henri Faget, som er efterkommer af én af de gamle biskopper, og sammen med hans hustru har han gjort slottet kendt for produktion af Armagnac. Slottet er også en turistattraktion, som hvert år har 40.000 besøgende.

Slottet har også 30 hektar vinmarker, hvorfra man laver en række vine. Ja helt selv laver man dem nu ikke, for det er nemlig lagt i hænderne på kooperativet Plaimont, som er en ganske stor historie.

Vinkooperativet er grundlagt i 1979 ved sammenlægning af kooperativerne i de tre byer Plaisance, Aignan og Saint-Mont. Derfor fik det nye kooperativ også navnet Plaimont, Pl for Plaisance, AI for Aignan og MONT for Saint-Mont. I 1999 blev kooperativet yderligere forøget ved tilgangen af kooperativerne i Crouseilles og Condom.

I dag er der omkring 1.000 vinavlere tilknyttet kooperativet og samlet 5.300 hektar vinmarker. Kooperativet producerer da også 40 millioner flasker vin årligt under de primære appellationer AOC Saint Mont, AOC Madiran, AOC Pacherenc-du-Vic-Bilh og AOC Côtes de Gascogne.

Ja faktisk laver Plaimont 98% af alle vine under Saint Mont appellation, 48% af samtlige vine under både Madiran og Pacherenc du Vic-Bilh appellationen, og næsten halvdelen af alle Côtes de Gascogne. 45% af alt salget sker på det franske marked, mens resten eksporteres til 25 lande.

På Château de Cassaigne dyrkes der både røde og hvide druer … og området er nok specielt kendt for hvidvinene, som laves på de lokale druer som fx Colombard, Ugni Blanc, Gros Manseng og Sauvignon Blanc. De har i over 3.000 år været dyrket på bakkeskråningerne i Côtes de Gascogne, men vinene har selvfølgelig altid ligget i skyggen af deres meget berømte nabo Bordeaux.

Denne Le Labyrinthe Blanc er lavet af den erfarne vinmager Cédric Garzuel fra Plaimont. Druerne er Colombard og Gros Manseng, men blandingsforholdet kender jeg ikke. Cédric har gæret druerne ved lav temperatur for at bevare aromaerne fra druerne og lagrer derefter vinen “sur lies” i 4 måneder for at give vinen mere fylde. Vinen er opkaldt efter en labyrint, som lå i slottets have under renæssancen.

Colombard druen er lokal og er oprindelig blev anvendt til produktion af Cognac eller Armagnac. Druen er formentlig en krydsning mellem sorterne Chenin blanc og Gouais Blanc og ses ellers også i Californien. Druen anvendes i store mængder til billigere hverdagsvine.

Gros Manseng er ligeledes en hvid drue, som hovedsagelig dyrkes i den sydvestlige del af Frankrig. Ved omhyggelig behandling i vineriet kan den give blomsteragtige vine med krydret smag, og anvendes også til søde vine.

Men her er der nu ikke noget sødt, for det er en syrlig fætter … i næsen endda syrlig af h….. til med nyslået græs, grape og grønne urter. I munden er det også grape, som dominerer sammen med lidt frugtsten eller en form for mineralitet. Grønt, syrligt og bidende, men på en eller anden måde mere interessant end forrige vin.

Forhandles af Philipson Wine, hvor prisen er 59,95 kr. ved køb af 12 flasker.

Rating 3/7 

Skriv et svar