2012 Ortas Cave de Rasteau, Tradition Rasteau Côtes du Rhône Villages, Rhône, Frankrig

2012 Ortas Cave de Rasteau, Tradition Rasteau Côtes du Rhône Villages, Rhône, FrankrigMed næste vin er vi hos kooperativet Ortas Cave de Rasteau, også kaldet Cave des Vignerons de Rasteau, og de holder selvfølgelig til i byen Rasteau. De er den absolut største producent i Rasteau og vinen er deres Tradition Rasteau Côtes du Rhône Villages.

Ortas Cave de Rasteau er grundlagt tilbage i 1925 og medlemskredsen omfatter i dag omkring 180 vinavlere i området. Samlet får kooperativet druer fra omkring 700 hektar af appellationens Rasteau, hvilket således er en pæn slat af appellationens samlede 1.200 hektar.

Men vinene fra Rasteau omfatter kun 55% af kooperativets produktion, idet der også laves 35% almindelig Côtes du Rhône samt 10% Côtes du Rhône Village. Vinmarkernes gennemsnitlige alder er omkring 40 år, men 15% af markerne er beplantet før 1914, hvilket er ganske imponerende.

Cave de Rasteau har været forgangsmænd for en relancering af den ellers tidligere så traditionelle lokale vin Rasteau VDN (Vin doux naturel). Før 1950 var de søde Rasteau vine populære og særdeles anerkendte, men siden hen er vinene desværre stort set gået i glemmebogen. Dette har nu ændret sig, og Rasteau VDN er igen ved at komme på mode.

Den ansvarlig vinmager på kooperativet er Alexis Cornu, som er opvokset i Bordeaux og selv kommer fra en familie af vinproducenter. Han har dog altid haft en meget videnskabelig tilgang til vinproduktion og er da også taget en bachelorgrad i biologi, geologi og miljø i Tyskland i 1996.

Derefter har han studeret på universitetet i Bordeaux, hvor han dimitterede i 1997 med master indenfor miljø efterfulgt af uddannelse som ønolog fra universitetet i Montpellier. Han har inden jobbet som ansvarlig vinmager på Cave de Rasteau arbejdet som vinmager i både Bordeaux og Australien.

I dag opererer han i et topmoderne vineri, som kooperativet byggede i 2008. Forinden havde man også strømlinet produktionen med vinserien Ortas, som i dag også indgår i navnet på kooperativet.

Ortas brandet er markedsført, således kunderne nemmere kan genkende vinene fra kooperativet. Navnet er en slags anagram, hvor bogstaverne OR betyder guld, og de sidste AS betyder es, mens T bare står i midten og holder det hele. Men udover vinene med Ortas navnet, så produceres også en række vine som Domaine de Pisan … en lille vingård på 15 hektar, som kooperativet købte i 2006.

Denne Tradition Rasteau Côtes du Rhône Villages er produceret på 40 år gamle vinstokke fra en lille mark, beliggende på en bjergskråning belagt med de karakteristiske galets roulés småsten, som dækker store arealer i Rasteau og Châteauneuf-du-Pape. Vinen er lavet på 70% Grenache, 20% Syrah og 10% Mourvèdre. Alle druer høstes manuelt, hvorefter de afstilkes. En lille portion af mosten lagres på træfade, mens hovedparten lagrer på de traditionelle cementtanke.

Lad os se på smagsnoterne, hvor vinen duftmæssigt byder på peber, mørk frugt, fed bacon, fugtige fade, nødder … eller noget ristet, lidt kaffe og måske endda også lidt tobak samt krydderier. I munden er der også krydret fint med bacon … og hvem kan ikke li’ det? Derudover er der lidt kirsebær … egentlig meget frisk frugt, godt med sødme og fylde, krydderier og let peber i eftersmagen.

Forhandles af flere, bl.a. Sigurg Müller Vinhandel, DM Vine m.fl, og koster varierer mellem 85-98,50 kr.

Rating 4/7  

Skriv et svar