2012 Elio Grasso, Langhe Nebbiolo Gavarini, Piemonte, Italien

2012 Elio Grasso, Langhe Nebbiolo Gavarini, Piemonte, ItalienAftenen bød på en enkelt “ikke-Barolo”, nemlig ved den 4. af aftenens producenter fra Monforte d’Alba, en Langhe Nebbiolo Gavarini fra vinhuset Elio Grasso, som jeg vist har skrevet om et par gange her på bloggen, bl.a. ved smagning af deres – jeg nævner i flæng; 2008 Barbera d’Alba Vigna Martina og deres 2006 Barolo Runcot Riserva, ligesom jeg også tidligere har smagt deres 2006 Barolo Gavarini Chiniera.

Produktionen hos Elio Grasso startede i begyndelsen af 1980′erne, hvor Grasso familien besluttede at gå tilbage til deres oprindelse som vinavlere.

Man havde nogle år forinden, nemlig i 1978 lagt grundstenen hertil ved at begynde at vinificere og aftappe druerne fra de forskellige vinmarker adskilt, og ved successive genplantninger af deres Nebbiolo, Barbera og Dolcetto vinmarker.

I dag drives vingården fortsat af Grasso familien, nemlig i form af far og søn. Alle markerne dyrkes som enkeltmarksvine undtagen i de år, hvor høsten er middelmådig. Vingården fremstår i dag på alle områder som et mønsterbrug. I 2002 tildelte Italiens mest kendte vinguide Gambero Rosso en af Elio Grassos Barolo’er prisen “Red Wine of the Year”. Denne hæder tilgår som navnet siger kun én vin i Italien. En absolut topproducent.

Denne Langhe Nebbiolo Gavarini er den billigste vin på Nebbiolo, kommer fra 20 år gamle stokke og er lavet første gang i 1987. Der laves årligt 15.000 flasker af denne vin, som laves med en kort macerationstid på 7-8 dage, og herefter alene ser ståltanke. Ingen lang lagring her, så flasken er også en dugfrisk årgang 2012.

Måske lidt en svær opgave at komme efter 2 exceptionelle Barolo’er fra Conterno Fantino, men I får alligevel mine smagsnoter. Duftmæssigt lidt kemisk, lidt blomster, lyserøde bær, virker lidt sprittet og måske en kende neutral. Smagsmæssigt bliver man imidlertid overrasket, for den smager altså rigtigt godt … den mangler ganske vist lidt fad, men den er krydret … næsten Rhône-agtig, blot med mere skarphed og hårde … om end krydrede tanniner med urter, peber og lakrids. Fint.

Elio Grasso forhandles hos Jysk Vin, men har ikke lige fundet denne i sortimentet p.t.

Vinanmeldelse 4/7 

Skriv et svar