2002 G.H. Martel & Co, Collection Familiale Blanc de Blancs, Champagne, Frankrig

2002 G.H. Martel & Co, Collection Familiale Blanc de Blancs, Champagne, FrankrigNår vi er i gang med at boble over af glæde, så nupper vi da bare endnu en champagne, for det er en Collection Familiale Blanc de Blancs Millesime 2002 fra champagnehuset G.H. Martel & Co.

Huset ligger i Avenay Val d’Or … en lille by nogle få kilometer fra Epernay og er grundlagt tilbage i 1869 af familien Tabourin som et negociantfirma … altså et champagnehus, der alene laver vine fra druer opkøbt af andre vinavlere.

Tabourin familien nåede at drive firmaet i  110 år, men da den allersidste ejer André Tabourin døde i 1979 og der efterfølgende opstod problemer med arven, så blev champagnehuset købt af en den traditionsrig Rapeneau familie fra Champagne, nemlig af François og Bernard Rapeneau fra champagnehuset Ernest Rapeneau.

Ernest Rapeneau havde selv grundlagt sit champagnehus i Hautvillers i 1901, men havde gået på pension i 1965. Men hans sønner François og Bernard erhvervede aktiemajoriteten i G.H. Martel og gjorde G.H. Martel & Co til det primære selskab for  aktiviteterne i Champagne.

I porteføljen hos GH Martel gruppen indgår i dag flere mindre og spændende champagnehuse, der drives stort set uafhængigt af det store moderfirma. Det er fx champagnehuse som Charles Orban i Vallée de la Marne, P. Louis Martin i Montagne de Reims og Château de Bligny i Aube … alle recoltant manipulants aka huse, der kun laver vine fra egne vinmarker.

Med en årlig produktion på over 10 millioner flasker champagne er GH Martel gruppen blandt de 10 største producenter i Champagne og råder over 200 hektar egne vinmarker, som suppleres med druer indkøbt på kontrakt fra yderligere 700 hektar.

I dag styres det store foretagende, altså både den store GH Martel gruppe samt champagnehuset Ernest Rapeneau af Bernards yngste søn Christophe, som er uddannet ønolog og vinmager. Han får dog lidt hjælp fra hans storebror Jean-François, der er ansvarlig for salget.

Denne Collection Familiale Blanc de Blancs Millesime 2002 er selvfølgelig lavet på 100% Chardonnay druer. Her kommer de fra en Grand Cru mark Grand Cru Le Mesnil ved den berømte landsby Mesnil-sur-Oger.

Druerne selekteres allerede i vinmarken og så igen på vineriet, hvor mosten presses fra druerne forsigtigt. Den har først gæret i rustfrie ståltanke, mens andengæringen på flaske er sket i kælderen over 6 år med bærmen. Vinen er degorgeret i 2008 og har så lagret yderligere på flaske i husets gamle kældre.

Duftmæssigt er champagnen meget mostet, saftet og samtidig virkelig med moden frugt. Det er æblemost, gær, nødder, ristede hasselnødder, en smule abrikos, croissanter, bagt butterdej, rugbrød og bagerbutikken suppleres med lidt Monin karamelsirup og endda lidt marcipan … meget velafbalanceret med noget blidt, surt, modent og let sødme. Det er klart en moden, fin og blød næse.

Sådan er smagen også … har denne modne ædelhed, rund med masser af frugtsmag, abrikos, grape og lemon, som – trods alderen – giver en god syre og nerve. Boblerne er dog meget blide, vage samt føjelige og dermed bliver vinen aldrig helt tør, for der er også nogen sødme. Balancen er god mellem surhed, bitterhed og sødme, mens eftersmagen er meget lang. Det giver 5,5 gamle tomler med pil op.

Forhandles af Supervin, hvor en flaske koster 649,95 kr., men kan fås til 499,95 kr. ved køb af 6 flasker.

Vinanmeldelse 5,5/7