N.V. André & Michel Quenard, Crémant de Savoie Extra Brut, Savoie, Frankrig

N.V. André & Michel Quenard, Crémant de Savoie Extra Brut, Savoie, FrankrigTesten af de 6 Savoie vine startede jeg med bobler … helt passende og det blev en flaske Crémant de Savoie Extra Brut fra vinhuset André & Michel Quenard, som står for 4 af Savoie vinene.

André & Michel Quenard holder til på vingården Savoyard, der er beliggende i byen Chignin lidt sydøst for Chambéry, der er den største by i Savoie.

Indtil 1. verdenskrig var vingården ejet af de adelige, men på grund af et stigende skattetryk til ejere af vinmarker efter krigen, så blev mange vingårde solgt i mindre dele.

Savoyard vingården blev købt af Michel Quénards bedstefar i 1930’erne, men en tidlig død gjorde, at driften allerede i 1944 blev overtaget af sønnen André Quénard. Det var dog først i løbet af 1960’erne af han begyndte at tappe vinene på flaske. Tidligere havde han solgt vinen i tønder til lokale restauranter.

Siden 1976 har ejendommen dog været drevet af Michel Quénard, som siden 2009 også med hjælp fra 4. generation i form af sin søn Guillaume, der er uddannet vinmager fra Beaune og derefter har arbejdet hos Changins i Schweiz.

Michel og Guillaume har samlet 22 hektar vinmarker, hvor fleste vinstokke er med Bergeron, Jacquère, Mondeuse og Altesse. Derfra laver de en lang række vine … pt. 7 hvidvine, 7 rødvine, en rosé, et par søde vine og 3 mousserende vine.

Og det er jo netop en af de mousserende vine, som jeg her har fået i glasset, nemlig deres Crémant de Savoie Extra Brut, der er lavet på 100% Jacquère fra 30-40 år gamle vinstokke høstet med et udbytte på 60 hektoliter pr. hektar.

Druerne er høstet ved håndkraft, hvorefter de presses forsigtig. Så gærer saften i rustfrie ståltanke i et par uger. Derefter tappes vinen på flaske med tilsætning af en tiragelikør inden andengæringen på flaske. Flaskerne ligger normalt omkring et år inden degorgering med 0-0,25 gram dosage aka liqieur d’expedtion.

Dejlig gæret og kalket aroma, masser af friskhed, meget ren med gæret dej, toast, svag vanilje, karamel, lidt nødder og ellers godt med citroner og så denne kalkede mineralitet. Men fornemmer klart lidt sødme, så dermed er de duftmæssige hjørner pudset runde og milde, balancen overraskelse god og samlet meget rank, frisk, balanceret og indbydende.

I munden en god frugt, frisk og boblerne små, intense, brusende og insisterende, men aldrig vilde. Der er godt med citroner, lidt lemon giver en svag bitterhed. Det har klart samme kvaliteter som gode champagner og er meget smagfuld, så jeg er klart begejstret med kæmpestore 5 Thumps Up med pil op.

Ingen forhandler fundet herhjemme, men i Frankrig koster en flaske 12,50€ … svarende til 93 kr.

Vinanmeldelse 5/7