2019 Peter Mertes KG Weinkellerei, Riesling Gaumenspiel Trocken, Pfalz, Tyskland

2019 Peter Mertes KG Weinkellerei, Riesling Gaumenspiel Trocken, Pfalz, TysklandSidst vi var på Det Glade Vanvid, så var der også en Gaumenspiel vin fra det store Peter Mertes KG Weinkellerei i vinbaren. Det var dengang Gewürztraminer fra Rheinhessen, men denne gang er det Riesling fra Pfalz.

Men Peter Mertes KG Weinkellerei er også lidt af en stor historie, for det omsætter årligt for langt over 2 milliarder kroner, har ikke mindre end 350 ansatte og en årlig produktion på over 2,5 millioner hektoliter vin, som de sælger til de helt store supermarkedskæder som Aldi, Lidl eller Rewe.

Det er grundlagt i 1924 af vinmageren Peter Mertes i Minheim med produktion og specielt salg samt distribution af vine fra Mosel. Det var dog hans svigersøn Dr. Gustav Willkomm, som langsomt udvidede foretagende til også at omfatte produktion og salg af vine fra Rheinhessen og Pfalz … og senere også Rheingau og Nahe.

Alt vin produceres fra druer opkøbt hos vinavlere rundt om i Tyskland, men i dag er dette udvidet til også at omfatte druer fra mange udenlandske markeder … som fx denne Street Food Wine Pinot Grigio fra druer fra Sicilien, men produceret i Mosel.

Vinfabrikken ejer dog også selv en smule marker, nemlig på hjemegnen ved Bernkastel-Kues. Der har man 60 hektar marker, bl.a. parceller på så fornemme marker som Wehlener Sonnenuhr, Graacher Himmelreich, Bernkasteler Schloßberg og Bernkasteler Badstube.

Peter Mertes KG Weinkellerei ejer også Tysklands største barriquekælder … en 240 meter lang, dyb kælder fra 1800-tallet, hugget ind i skiferklipperne og med plads til 1.500 barriques.

Det er fortsat Mertes familien, som ejer det imponerende store foretagende. I dag er det 4. generation, som står for driften af det, som betegnes som en af de største tyske vinproducenter overhovedet.

Og vinene kommer i alle afskygninger og under alle mulige forskellige brands som fx It’s Wine Time, Bree, Käfer, Maybach, Andes, Hugo, Eagle Creek, Castiza, La Corrida og mange, mange flere. Det er fra utallige lande og nogle sågar på dåser.

Og det store foretagende har fortsat mod på mere … senest har de i juni 2018 købt det historiske Mosel vinhus Weingut Witwe Dr. H. Thanisch Erben Müller-Burggraeff.

Gaumenspiel er et ny serie af vine, som vinhuset startede med at lave i 2017 og den omfatter vine på forskellige druer og fra næsten alle områder i Tyskland. Det er billige vine, der er lavet på stålfade og beregnet til at blive drukket unge.

Duftmæssigt er det citrus og sten … så far so good, men virker sødkrydret og samtidig slap og flad med en smule melon. Der er også en sjov note, som mest af alt minder om lidt skaldyr. Underlig.

I munden er vinen faktisk også lidt flad og punkteret, selvom der fortsat er både salt, citron og lidt grape, der giver en form for fast rygrad, men samtidig har den en lidt hård og bastant bitterhed som kerner fra havtorn samt lidt sur alkohol.

Ikke fundet herhjemme, men i Tyskland koster den 5,49€ … svarende til 41 kr.

Vinanmeldelse 2,5/7