2015 Domaine Rieflé, Grand Cru Steinert Pinot Gris, Alsace, Frankrig

2015 Domaine Rieflé, Grand Cru Steinert Pinot Gris, Alsace, FrankrigGert E har tidligere introduceret os til vin fra Domaine Rieflé og denne aften serverede han igen en vin fra huset. Denne gang var det en hvid 2015 Grand Cru Steinert Pinot Gris.

Domaine Rieflé ligger i lidt syd for den lille by Pfaffenheim omkring 10-12 kilometer syd for Colmar i Alsace. Vinhuset har til huse i en gammel vingård fra 1609 og Rieflé familien har selv været vinbønder siden 1850. Men i dag drives vingården af de seneste generationer, nemlig Annick and Jean-Claude Rieflé samt deres 2 sønner Thomas og Paul, der langsomt er ved at overtage driften.

Thomas står for vinmarkerne og Paul er ansvarlig for udviklingen af vinhuset. De har også stået for, at vingården i 2014 blev certificeret økologisk med deres i alt 23 hektar vinmarker, som er fordelt på ikke mindre end 79 forskellige parceller.

De har også for nyligt overtaget alle vinmarker fra vinhuset Seppi-Landmann i Soultzmatt, og det har betydet yderligere parceller, bl.a. på  Grand Cru marken Zinnkoepflé og andre spændende lieu-dits. I forbindelse med overtagelsen har de også ændret navnet på vingården til Domaine Rieflé-Landmann.

Denne Pinot Gris fra Grand Cru marken Steinert, som Rieflé sammenlagt har 2,6 hektar på af markens samlede 34,9 hektar og de har Riesling vinstokke på den øverste del og Pinot Gris halvvejs ned på de fladeste dele af marken.

Grand Cru marken Steinert har været kendt siden 1150, hvor den var ejet af det benediktinske kloster Muri fra Schweiz i det romersk-katolske bispedømme Basel og Strasbourg. Munkene lavede vine fra marken og de serveret til både pilgrimme og biskopper. Marken er den stejleste i området og jorden er tør og porøs med mest kalksten og dækket af kampesten flere steder … deraf navnet Steinert.

Der er ikke vildt mange oplysninger om vinen, men jeg kan se, at den er lavet med spontangæring alene med druernes naturlige gærceller og også er lagret med bærmen sur lie.

Duftmæssigt er vinen meget aromatisk, har nogle gærede noter, gærede nedfaldsæbler, kvæde, moden i frugten og landlig, måske endda let oxideret suppleret med blomster, honning, røget paprika,  safran og lindetræ.

I munden er det en cremet og pæn fed, fyldig vin med masser af tropisk frugt som ananas, papaya og fersken, salte elementer og igen svag oxideret og olieret, søde krydderier … men sammenlagt meget blød, rund og vamset. Det smager vitterlig ret godt, så den ligger omtrentlig lige mellem 5 og 5,5 fedtede tomler.

Købt hos Jysk Vin, men den er ikke længere i sortimentet, så prisen kender jeg ikke.

Vinanmeldelse 5,5/7