2018 Domaine Brand, L´Agneau, Rhône, Frankrig

2018 Domaine Brand, L´agneau, Rhône, FrankrigGrenache er en fabelagtig drue, som fortsat overrasker mig og kan levere både tunge og dybe samt lette, fine og feminine vine. Specielt de lette vine vinder mere og mere frem, som nu fx denne 2018 L´Agneau fra det lille alsaciske vinhus Domaine Brand.

Det lille vinhus, der også hedder Domaine Brand & Fils, holder til på adressen Rue de Wolxheim i Ergersheim i Alsace og blev grundlagt tilbage i 1956 af Lucien Brand. Dengang havde man flere afgrøder på gården med 15 hektar marker med hvede, tobak og græsgange til brug for husdyrene og så kun 0,53 hektar med vinstokke.

Men frem mod 1970 ændrede det sig stille og roligt, således familien begyndte af satse på vinproduktionen. Det var imidlertid Luciens søn Charles Brand, der lagde kimen til vingårdens ry ved at vinfremstille tørre vine, der blev populære hos de lokale.

Det var også Charles, der i 2001 startede med at omlægge driften til certificeret økologisk og revolutionerede produktionsmetoderne.

I dag drives vingården af 3. generation i form af Philippe Brand, der allerede i 2006 startede med at arbejde hos sin far og tilførte friske idéer i deres familieforetagende, som de omdøbte Domaine Brand & Fils. Men siden 2015 har Philippe stille og roligt overtaget det meste af driften og har også nu omlagt driften af deres 15 hektar marker til certificeret biodynamisk produktion.

Men udover vinene fra deres egne marker, så er Philippe også begyndt at lave vin med opkøbte druer fra nogle pålidelige vinavlere rundt om i Frankrig, men druerne skal være dyrket både økologisk, naturligt og biodynamisk.

Og denne L’agneau 2018 er netop sådan en fætter, som er lavet på 100% Grenache, som kommer fra skråningerne af Mont Ventoux i Carpentras kommune … der hvor Rhône nærmest bliver til Provence.

Druerne er høstet med et udbytte på 30 hektoliter pr. hektar og så er vinen lavet med spontangæring alene på de naturlige gærceller over 15 dage. Derefter er vinen lagret 8 måneder på demi-muids, mens den fine etiket er tegnet af kunstneren Yann Mollas Weber.

I glasset overraskes du først af en gennemsigtig om end også smågrumset, lys teglfarve, så du stille spørger dig selv, er dette virkelig Grenache? Næsen er totalt øko og bio … lys, frisk og sødsyrlig landlig frugt, ribs, rabarber, tranebær, kål, grøntsagsfond samt lidt kogte rødbeder, en pose spejderhagl, tonsvis af blomster, grønne hækplanter og så lidt gammel sved … pænt animalsk uden den på nogen måder skræmmer biohaderne væk. Det er pænt, lyst og totalt indbydende.

Det gælder sådan set også smagsmæssigt, hvor den ved første sip minder en smule om tynd tranebærjuice … bare for voksne, for der er også er lille koket og småsaftig syre med en smule citroner, der lige blander sig. Frugten er både tranebær, jordbær og hindbær med en rund sødme, lakridsale elementer og så ellers bare let, lys, feminin med slimline syninger. Jeg er pjattet med det … bør sgu prøves.

Forhandles af Extra Brut Vinimport, hvor en flaske koster 215 kr.

Vinanmeldelse 6/7