2019 Weingut Schmitges, Erdener Prälat Riesling Privat Reserve, Mosel, Tyskland

2019 Weingut Schmitges, Erdener Prälat Riesling Privat Reserve, Mosel, TysklandKan den gode Weingut Schmitges også lave søde vine på Riesling? Ja det tror jeg nok. Denne 2019 Erdener Prälat Riesling Privat Reserve er fin bevisførelse … det smager bare brillant.

Vi er ikke på Spätlese eller Auslese niveau, for vinen har kun cirka 30 gram restsukkker pr. liter mod over 100 gram i husets søde Spätlese og Auslese vine. Alkoholprocenten ligger også fortsat på 11%, så vi er vel nærmest i tyskernes definerede tørhedsgrad mild, som er vine over 18 gram restsukker. Oechle-graden på vinen kender jeg ikke.

Men marken Erdener Prälat kender vi jo … for det er jo en Große Lage mark på kun 1,5 hektar, som endda er delt mellem ikke mindre end 14 vinbønder. Marken ligger med en sydvest skråning med en hældning på op til 70% og har gamle 50-100 år gamle upodede vinstokke. En lille perle.

Schmitges har selv to parceller på Pralat. Denne er fra den allerøverste af parcellerne. De skriver ikke GG aka Großes Gewächs på vinen, da vinen jo ikke er tør, men den er altså fortsat lavet med nogle af de bedste druer hos vinhuset.

Høsten sker selvfølgelig med håndkraft … alt andet vil være komplet umuligt på Erdener Prälat. Derefter hviler druerne køligt inden gæring og efterfølgende spontangæring i egefade, hvor vinen samtidig også har lagret sur lie en periode.

Hold nu op … op af glasset, ud i rummet og ind i snuden drøner de herligste aromaer med inderlighed, gule æbler, lettere tropisk frugt, meget delikat, let og sart. Jeg fornemmer lidt fadpræg … i hvert fald lidt vaniljekiks, svag sødme, lidt kalkede noter og du fornemmer allerede, at dette er stor og sød Mosel Riesling.

I munden er vinen endda en del sødere end jeg havde forventet, klart med masser af den karakteristiske Mosel sødme, men samtidig fyldig, fin,  rund, cremet med modne gule æbler, abrikos og fersken. Dernæst kommer der en fyldig syre rullende … og lige når du tror, at den skal til at kamme over, så trækker den sig høfligt tilbage, forstår lige at markere, balancere og det virker bare så overbevisende elegant.

Og lige præcis dosering er vitterlig denne vins styrke … der er lige tilstrækkelig af alle elementer uden nogle dominerer. Der er fyldig eksotisk frugt, grillede citroner, salte mineraler, saftige æbler, lidt grape, en drilsk fed syre … men alt doseret til perfektion og måske derfor har Schmitges kaldt den Private Reserve og gemt den til familien … men nu drikker jeg min og er en glad, sød dreng.

Forhandles af Propperiet Vin Import, hvor vinen fås på magnumflaske til 699 kr.

Vinanmeldelse 6/7