2010 La Montina, Franciacorta Brut, Lombardiet, Italien

2010 La Montina, Franciacorta Brut, Lombardiet, ItalienJeres trofaste og flittige vinblogger var forleden til en smagning af vine fra Lombardiet … en aften med lutter Nebbiolo vine, men inden vi kom så langt, så startede vi selvfølgelig med lidt Franciacorta bobler og det var med en 2010 Franciacorta Brut fra La Montina.

La Montina ligger i Franciacorta lidt nord for Monticelli Brusati og tæt ved Iseo-søen. Vinhuset er grundlagt i 1982, da 3 ud af 7 Bozza brødre købte Villa Baiana. det historiske hjem for Benedetto Montini, en forfader til pave Paul VI.

Brødrene Gian Carlo, Vittorio og Alberto Bozza købte Villa Baiana af Dorothean nonnerne i Contrada Baiana og købet omfattede udover klosteret samt et bondehus også 12 hektar vinmarker … helt perfekt, for brødrenes mål var at producere Franciacorta vine.

Ejendommen var i dårlig stand og nonnerne havde forlængst flyttet til Valcamonica, men brødrene istandsatte ejendommen, byggede et ny, moderne vineri og øgede samtidig via opkøb vinmarkerne til i alt  72 hektar. De kunne i 1987 sende deres første Franciacorta vin på markedet.

Det er stadigvæk de 3 brødre, som driver La Montina, men næste generation i form af Michele og Daniele deltager også i driften.

Denne Franciacorta Brut er egentlig Non Vintage, men Bill Kuhl fra Toscavini fortalte under smagningen, at det er en 2010’er, men den er degorgeret i 2019. Normalt laver Bozza brødrene dog denne vin med 2 årgange for at sikre en ensartet stil hvert år. Denne er lavet på 85% Chardonnay og 15% Pinot Noir.

Alle deres Franciacorta vine er selvfølgelig lavet på Metode Classico, altså med andengæringen i flasken, men denne må så være lagret et stykke tid længere end normalt, for Bozza brødrene lagrer normalt Non Vintage vine i mindst 18 måneder, årgangsvinene i mindst 30 måneder og Riserva vinene i mindst 60 måneder. Der kun er lavet 7.000 flasker af denne vin.

Duftmæssigt en meget sprød næse med masser af ristede noter, ristet brød og rudbrød, noget fylde, fedme og det dufter vildt godt, meget indbydende. Der er blomster, nogle lidt landlige noter, lidt gærede elementer og samtidig meget kalket. Samlet en meget blomstret stil.

I munden er vinen en snas mere sød end forventet, men har egentlig en meget flot balance. Der er modne æbler, lemon og rund syre. Sød, blød, rund, rank og elegant med ristede noter … smager faktisk virkelig fint. Love it.

Forhandles af Toscavini, hvor en flaske koster 329 kr., mens prisen er 299 kr. ved køb af 6 flasker.

Vinanmeldelse 5,5/7