2017 Mamete Prevostini, Botonero, Lombardiet, Italien

2017 Mamete Prevostini, Botonero, Lombardiet, ItalienSå stod den ellers på Nebbiolo vine … eller Chiavennasca, som man også kalder Nebbiolo druen i Lombardiet. Vi starter med at smage vinen Botonero fra den lille producent Mamete Prevostini.

Mamete holder til i den lille by Mese i Valtellina området helt oppe i grænseområdet mod Schweiz. Valtellina er en af de vigtigste områder, når der tales om dyrkning af vin på de stejle sydskråninger af alperne og druerne dyrkes på anlagte terrasser beplantet med Nebbiolo vinstokke.

Vinhuset er egentlig grundlagt af Mamete Prevostinis bedstefar i starten af de forrige århundrede, hvor han sammen med sin hustru besluttede at drive et agriturismo, hvilket bl.a. omfatterede drift af den lille Ristorante Crotasc ikke langt fra Comosøen.

Bedsteforældrene dyrkede deres egen frugt og grøntsager og producerede hjemmelavede skinker, pølser, ost og naturligvis vine, som de kunne servere for kunder i den lille restaurant. De har så heldige at have et naturligt køleskab i et hulrum i bjergklipperne … en crotto på italiensk, hvor fugtigheden og temperaturen var konstant kølig.

I dag er det Mamete Prevostini, som laver vinene, mens hans søster driver Ristorante Crotasc. Og Mamete har gennem vedholdenhed og dygtigt arbejde har skabt et brand, der har fået international opmærksomhed. Hans topvin Sforzato har gennem en længere årrække hvert år opnået bedømmelse med flotte 3 røde glas i Gambero Rosso … en toppræstation af de sjældne.

Mamete Prevostini har samlet 8,5 hektar vinmarker, der ligger i 300-700 meters højde. Vinene er 100% Nebbiolo og Mamete laver sine vine med kun 8 dages gæring i rustfri ståltanke og de tilbringer derefter 12 måneder i egetræ før aftapning.

Denne Botonero er  en af Memetes unge vine, lavet på 100% Nebbiolo fra marker i Alpi Retiche i Sondrio provinsen. Vinen er lavet med 6 dages maceration og gæring ved 25 grader i rustfrie ståltanke, hvor vinen også er lagret 8 måneder. Derefter er vinen flaske og lagret yderligere 6 måneder inden frigivelse.

I næsen er der klart violer, blomster, tørrede roser, kamfer, frugten meget lys, kirsebær, jordbær, ribs, meget ren og direkte. Det er en frisk og meget frugtagtig næse.

Smagsmæssigt har vinen en let, spinkel og fin krop, meget frisk og frugtrig, ribs, hindbær, rabarber, en let syre, som er pågående uden at blive vild. Det er en tør, frisk, luftig og let vin … smager virkelig godt, lidt som en Langhe Nebbiolo, men vel blot en smule mere omgængelig, afbøjet og rund.

Forhandles af Toscavini, hvor en flaske koster 149 kr., mens prisen er 129 kr. ved køb af 6 flasker.

Vinanmeldelse 5/7