2010 Bel Colle, Barolo Monvigliero, Piemonte, Italien

2010 Bel Colle, Barolo Monvigliero, Piemonte, ItalienNæste vin var også italiensk, nemlig en fin 2010 Barolo Monvigliero fra vinhuset Bel Colle, der ligger lige mellem Castagni og Verduno i Piemonte.

Bel Colle er et nyere vinhus, der er grundlagt i 1976 af brødrene Franco og Carlo Pontiglione  samt Giuseppe Priola. I 2015 blev Bel Colle imidlertid købt af Bosio Family Estates, der ligger længere mod nordøst i Santo Stefano Belbo og i 4 generationer har produceret vin. Og siden købet har Luca Bosio haft  ansvaret for arbejdet i kælderen i samarbejde med vinmageren Mario Albrito.

Før overtagelsen lavede Pontiglione  brødrene og Giuseppe Priola vinene sammen med ønologen Paolo Torchio, der var ansvarlig for vinproduktionen fra 1980 og frem til salget af vingården i 2015, så denne Barolo Monvigliero er faktisk lavet af Paolo Torchio.

Bel Colle har selv omkring 8 hektar vinmarker og køber derudover samtidig også druer fra en række vinavlere, så den årlige produktion ligger på omkring 150.000 flasker. Vinmarkerne ligger i og omkring Verduno tæt på La Morra i den nordvestlige del af Barolo appellationen.

Husets marker ligger nærmest i et naturligt amfiteater i 220-310 meters højde, har en perfekt eksponering mod sydvest og bader i sol om eftermiddagen. Monvigliero marken på samlet 25,5 hektar er i dag blev kult og anses for at være en af Barolo områdets absolut bedste marker. Bel Colle har 1,35 hektar på Monvigliero.

Luca Bosios filosofi i kælderen er at benytte en blanding af de store, traditionelle slavonske fade samt nye og gamle franske barriques og han tilpasser fadtyperne og -lagringen alt efter årgangens karakter.

Barolo Monvigliero er lavet med druer fra 25-årige vinstokke, som efter høsten presses, hvorefter mosten macererer koldt med tøris inden gæring i temperaturstyrede ståltanke. Maceration og gæring varer 15 dage, hvorefter vinen har lagret 36 måneder på franske barriques og derefter nogle måneder på flaske.

Duftmæssigt er det en meget stærk og udtryksfuld vin … klart modernistisk i udtrykket med rød, dyb frugt, mørke bær, brombær, næsten gæret i frugten, flæsk, mejeri, læder, kaffe, røget kød, tjære, asfalt, tobak, dybe balsamiske noter og godt med fad og lidt peber.

Smagen er næsten dyrisk animalsk, meget intens med en lidt hård frugt … samtidig meget frisk frugt og så godt med tanniner. Vinen er fortsat til den lettere side, men virkelig tør, tannisk og samtidig pænt stærk i smagen. Frugten har en snas sødme, men samtidig også noget bitterhed, mentol og peber.

Forhandles bl.a. af Østerbro Vin, hvor en flaske i årgang 2014 koster 349 kr.

Vinanmeldelse 5/7