2007 Domaine Ramonet, Chassagne-Montrachet 1. Cru Clos de la Boudriotte, Bourgogne, Frankrig

2007 Domaine Ramonet, Chassagne-Montrachet 1. Cru Clos de la Boudriotte, Bourgogne, FrankrigVi fortsatte i Pinot Noir sporet med en lettere brunlig vin, som skulle vise sig at være en smuk 2007 Chassagne-Montrachet 1. Cru Clos de la Boudriotte fra Domaine Ramonet.

Vinhuset, der ligger midt i Chassagne-Montrachet hedder i dag Jean-Claude Ramonet og er grundlagt omkring slutningen af 1920’erne af Pierre Ramonet. Han startede vingården med en produktion af vin fra opkøbte druer, men i 1934 købte han den første 1. Cru mark Clos Ruchottes og historien siger, at han på notarkontoret i Beaune dykkede dybt i sine lommer og betalte kontant med penge, som han havde haft opsparet og gemt i sin madras.

Kort forinden havde USA ophævet spiritusforbudet og Ramonets Chassagne-Montrachet Clos Ruchottes blev blandt de første vine, som amerikanerne kunne smage. Lynhurtigt opnåede vinene fra Ramonet international anerkendelse.

I løbet af årene har Ramonet løbende haft heldet til at opkøbe parceller på nogle Bourgognes allerbedste marker. I 1955 købte Ramonet fx parceller på Grand Cru markerne Batard- og Bienvenue-Batard Montrachet, mens kronen på værket kom i hus i 1978, da de fik mulighed for at købe en del af verdens mest anerkendte mark til fremstilling af hvidvin … Grand Cru marken Le Montrachet.

I dag drives vingården af Jean-Claude Ramonet som 3. generation. Han overtog i 1984 driften sammen med sin broder Nöel, men de er ikke helt fælles om tingene, men har i stedet opdelt de i alt 17 hektar vinmarker i to dele. Noel bliver i vinmarken og passer sine parceller, hvorfra han så sælger frugten til Jean-Claude.

Jean-Claude passer sine egne parceller og laver så sine vine i kælderen i Chassagne-Montrachet og i dag tappes alle vine med Jean-Claude Ramonet navn på etiketterne. I dag Jean-Claudes datter Anne-France Ramonet også kommet med i driften.

Domaine Ramonet har klart deres force på de hvide vine, men laver altså også lidt rødvine, bl.a. denne Chassagne-Montrachet 1. Cru Clos de la Boudriotte, som vi her smager i en ældre årgang 2007, men jeg har dog slet ikke kunnet finde oplysninger omkring fremstillingen af vinen.

I glasset er vinen godt brun/orange i farven … og afslører med det samme noget alder. Næsen afslører med det samme, at der er Pinot Noir, men fadpræget er også meget tydeligt med masser af vanilje, skovbund, lys moden og flæsket, friske røde bolsjer, karamel, kanel, nytårskrudt, lakrids, babybræk, grønne grene, kridt, medicinkasse, læder, svag sødme … og nedenunder alle de komplekse aromaer dukker en frisk syre op. Gemt, men levende og vibrerende.

Smagen er langt mere ren, frisk, grøn, stringent og syrlig end duften egentligt reklamerede. Vinen er fortsat rank, frisk med stram frugt, tranebær, kirsebær, grønne jordbær, stikkelsbær, jern, grønne blade, bitterhed, bid, streng syre … vild syrlig, rank og oprejst. Det smager sgu imponerende og jeg balancerer lige mellem 6 og 6,5 gamle, grønne burgundiske fingre.

En nyere årgang 2017 fås hos Thorkild’s Vinhandel til 699 kr., mens en 2014’erne tidligere kunne fås hos VildMedVin til 499 kr.

Vinanmeldelse 6,5/7