2004 Michele Satta, Cavaliere IGT, Toscana, Italien

2004 Michele Satta, Cavaliere IGT, Toscana, ItalienMed næste vin til den store Toscana smagning rykkede vi til Bolgheri, helt præcis byen Castagneto Carducci, hvor vi finder vinhuset Michele Satta. Fra dette hus skulle vi smage hans Cavaliere IGT, og det skulle vise sig at blive én af aftenens helt store vine.

Bolgheri er Toscana’s guldkyst. Sassicaia var pioner i området og gjorde det kendt i hele verden. Senere kom Tenuta dell’Ornellaia til, ligesom navne som Guado al Tasso og Le Macchiole er verdenskendte i dag. I det skjulte og bagved disse har Michele Satta bygget sin vingård op.

Michele Satta flyttede til området fra Varese ved den schweiziske grænse i 1974 og skabte i 1984 sin egen vingård – før området blev fashionabelt. Skridt for skridt er vinene blevet forbedret, og i de senere år har de fundet deres identitet i den kvalitetseksplosion, der er sket på ejendommen som et resultat af bedre forståelse af samspillet mellem jordbund og druesorter samt en mere kompromisløs vinifikation.

Michele Satta er bevidst om sit Bolgheri-terroir og den toscanske kultur. Igennem de seneste 20 år har han søgt at forstå, hvilke druesorter der vokser bedst på de forskellige marker. Dette arbejde høster han nu for alvor frugten af, efter at han i mange år vinificerede de druer, der fandtes, da han købte ejendommen.

Effekten af at have de rigtige druesorter de rette steder er opsigtsvækkende. Vinene er blandt de stærkeste udtryk af Bolgheri, der findes. Samtidig er han en meget lidenskabelig mand, og han dyrker derfor – udover den Cabernet, Merlot og Syrah, som er så begunstiget i Bolgheri’s jordbund – også Sangiovese, for denne drue er Toscanas sjæl, og Michele’s hjerte banker lidenskabeligt for den. Ydermere dyrker Michele Satta Vermentino, Sauvignon Blanc og Viognier, og også Teroldego fra hans hjemegn i nord findes på vinmarkerne.

Cavaliere IGT er lavet på 100% Sangiovese med 12 måneders fadlagring. Duftmæssig har jeg noteret læder, tobak, rødt kød, hestestald, røg, modne kirsebær, vanilje og kakao. Dufter bare sindssygt godt. Smagsmæssigt en voldsom varme med solbær, sure rosiner, frugt, tobak, lakrids og generelt meget rund i smagen. Tanninerne er også tæmmede, bestemt til stede, men meget runde i eftersmagen. Dette er bare klassevin.

Købt hos Toscavini, pris 299 kr.

Vinanmeldelse 6/7    

Skriv et svar