2010 Domaine Lionnet, Cornas Terre Brûlée, Rhône, Frankrig

2010 Domaine Lionnet, Cornas Terre Brûlée, Rhône, FrankrigDet blev lidt af en perlerække af vine, som Jan serverede den varme sommeraften forleden og næste er også ren topliga … Cornas Terre Brûlée fra vinhuset Domaine Lionnet.

Vinhuset ligger på hovedgaden Avenue du Colonel Rousset … omkring 100 meter fra Clape midt i Cornas. Familien Lionnet har været vinbønder i Cornas siden 1575, men huset har siden 2003 været drevet af Corrine Lionnet samt hendes mand Ludovic Izerable. De overtog driften efter Corrines far Pierre, som havde overtaget driften efter hans far Michel … helt efter traditionerne i familien.

Det er en ganske lille vingård, da familien alene har omkring 4 hektar vinmarker i henholdsvis Cornas og Saint Joseph. I Saint Joseph har de alene en enkelt parcel på  Giraud Côtes … forholdsvis nyplantede stokke fra 2004 og 2008.

I Cornas er markerne opdelt på 7 parceller på 5 marker, nemlig Pied la Vigne, Combes, Mazards, Chaillot samt Eygas Chataignier … og alle med meget gamle vinstokke helt op til 105 år gamle.

Straks efter Corinne og Ludovic havde overtaget driften, så gik de straks i gang med at konvertere domainet til økologisk og biodynamisk drift og i 2009 blev Domaine Lionnet økologisk certificeret.

De er ikke biodynamisk certficeret, men alle faser i markarbejde og vinproduktion udføres i henhold til den biodynamiske månekalender … og de anvender også ofte heste ved arbejdet i vinmarkerne.

Domaine Lionnet fremstiller vinene helt traditionelt og sætter alt ind på at skabe så terroir typiske vine som muligt. Høstudbytterne ligger omkring 30 hektoliter pr. hektar.

Klaserne går hele og uden afstilkning i gærringskarrene, og Corinne og Ludovic anvender helt klassisk pigeage a pied – hvilket vil sige, at druerne fodtrædes.

Den samlede trækketid på drueskindet er tre uger, og efter endt gæring lagres den unge vin 18 måneder på et mix af 225 liters barriques og 600 liters demi-muids.

Der anvendes ikke ny eg, idet formålet med fadlagringen er at sikre den langsomme iltning, der øger vinens aromatiske styrke og kompleksitet samtidig med at tanninen forfines. Ideen er ikke, at vinen skal smage af træ. Efter to vintre sammenstikkes fadene og vinen tappes uden klaring eller filtrering af nogen art.

Den biodynamiske tilgang i vinhuset kan bestemt duftes i glasset … landlig og bondsk som en ged i et hønsehus. Den er mælket og flæsket i duften med lakrids, trækul, violer, en sødlig fedme, tobak, gærede bær, brombær, blommer og samlet meget enkel og direkte. Der er faktisk en utrolig renhed … hård og direkte, som en ubarmhjertig syret knytnæve lige i fjæset.

Smagsmæssigt masser af liv, grøn og syret med blæk, vildskab, lidt fad, tørt og med loads af tanniner. Frugten er slet ikke Nordrhône kraftig, men let og ganske tætpakket med frisk frugt. Det er en syretrip med mineralsk og kalkholdig bid … hmmmmmmm. Klasse.

Forhandles af VildMedVin, hvor en flaske i nyere årgang koster 369 kr.

Vinanmeldelse 6/7