2016 Tenuta di Corte Giacobbe, Soave, Veneto, Italien

På Vindanmark Vin & Tapasbar valgte vi lidt kold hvidvin – og da de ikke havde førstevalget Vigneto Runcata fra Tenuta di Corte Giacobbe på køl, så valgte vi lillesøsteren … en almindelig Soave DOC.

Tenuta di Corte Giacobbe er én af de 3 vingårde, som ejes af Dal Cero familien. De øvrige er Dal Cero i Valpolicella samt Tenuta Montecchiesi i Toscana.

Vinhuset er reelt grundlagt tilbage i 1934 af Augusto Dal Cero, som købte et unikt – men goldt – stykke land i kommunen Roncà, der er domineret af de to uddøde vulkaner Crocetta og Calvarina på grænsen mellem Verona og Vicenza.

Jorden er rig på basalt samt grå og sort tuf, men krævede meget arbejde. Men Augusto var ikke bange for hårdt arbejde og startede med at anlægge vinmarker i terrasser på vulkanernes skråninger.

Imidlertid stod arbejdet stille under 2. verdenskrig, hvor Augusto blev indkaldt og tilbragte krigsårene som soldat i Afrikas sand. Han returnerede efter krigen til vingården i sørgelig forfatning, men optog uden ophold arbejdet med at få vingården på fode igen.

Efter Augustos død fortsatte sønnerne Dario og Giuseppe Dal Cero driften, og det var også dem, der i 1980 stod bag udvidelsen med købet af vingården Tenuta Montecchiesi i Toscana.

I dag er det 3. generation, som driver vingården, nemlig Alberto, Davide, Nico og Francesca Dal Cero, og det er dem, som har stået for seneste udvidelse, nemlig købet af Tenuta di Corte Giacobbe ganske tæt på familiens oprindelige vingård.

Dermed har familien samlet omkring 15 hektar vinmarker ved Roncà og den bedste mark er klart Runcata, som ligger på en højderyg mellem de to gamle vulkaner og dermed en vulkansk undergrund med hærdet lava, tephra, pimpsten og vulkansk aske, hvilket giver en speciel mineralitet og duft til vinen.

Derfor var det selvfølgelig lidt ærgerligt, at Vindanmark Vin & Tapasbar ikke havde Vigneto Runcata på køl. Nå, men den må vi smage en anden gang.

Vinene fremstilles bæredygtigt efter økologisk principper, så naturligt som muligt og uden brug af nogen form for kemikalier. De er ikke certificerede, men husets filosofi er at holde naturen i balance og beskytte organismerne i jorden for at opnå sunde og stærke druer, som giver bedre vin.

Denne Soave er selvfølgelig på 100% Garganega og lavet med en premaceration … en såkaldt cryomaceration, hvor druerne kvases og ligger koldt ved 5 grader i 24 timer inden temperaturen hæves til 16 grader og gæringen starter. Vinen er lavet i rustfrie ståltanke og har lagret i disse 3 måneder sur lie inden flaskning og yderligere lagring i 45 dage.

Vi snuser en gang ind …. arghhh hyld, melon, kamillete, kridt og sten, herlig mineralsk side samt lidt urter, rosmarin, kørvel og sammenlagt et fint og lidt vådt indtryk. I munden er vinen frisk med fin syrlighed, en vis grape bitterhed og melon, citrus samt igen stringent mineralitet.

Forhandles af Erik Sørensen Vin, hvor en flaske koster 119,95 kr., mens prisen ved køb af 6 flasker er 99,95 kr. På vinbaren kostede vinen vistnok  omkring 180 kr., hvilket er virkelig fornuftigt.

Rating 4,5/7