2015 Domaine Sipp Mack, Pinot Blanc, Alsace, Frankrig

Den næste vi skulle sippe af var Jacques Sipps Pinot Blanc, som dog ikke er lavet på ren Pinot Blanc, men sjovt nok mest på den drue, som Sipp kalder Pinot Blanc Auxerrois. Sipp fortalte dog, at det stort set var samme drue.

Vinen er helt præcis lavet på 70% Pinot Blanc Auxerrois og 30% almindelig Pinot Blanc … men det er imidlertid ikke helt samme drue. Druen hedder mest rigtigt Pinot Auxerrois eller Auxerrois Blanc. Et fransk vinmagasin har da også poetisk skrevet, at de to druer er falske brødre, men gode venner. Men faktisk sælger mange vinbønder i Alsace vine på Auxerrois som Pinot Blanc.

Det skyldes primært, at vine på Pinot Blanc er langt mere kendte internationalt og dermed selvfølgelig også lettere at sælge. Det var dog ikke gået, såfremt druerne havde været fra en Grand Cru mark, så var denne omgåelse ikke tilladt.

Auxerrois Blanc er i stedet i familie med Chardonnay, og seneste DNA undersøgelser viser, at druen er et krydsning mellem Gouais Blanc og Pinot Noir, som også er nogle af de samme grundstammer i Chardonnay.

Faktisk har navnet Auxerrois Blanc tidligere i Mosel været anvendt om Chardonnay, hvilket også forklarer at druen fik det længere navn Auxerrois Blanc de Laquenexy.

Da vi smagte Jacques første Cremant d’Alsace nævnte han også, at Pinot Blanc i Alsace på mange måder kunne minde om Chardonnay, så det bliver måske endda tydeligere med Auxerrois Blanc.

Auxerrois Blanc er også knap så syreholdig som Pinot Blanc, men mere krydret og sød. Den må dog ikke forveksles med Auxerrois Gris, som er mere kendt som Pinot Gris. Auxerrois Blanc er en vigtig hvidvinsdrue i Alsace, men findes også i Tyskland og Luxembourg.

Den er specielt udbredt i Alsace, hvor den faktisk ofte blandes med netop Pinot Blanc, som her ved Domaine Sipp Mack. Her er den lavet ved, at druerne – begge slags – presses forsigtigt for at bevare smag og aroma maksimalt. Gæringen finder sted i rustfri ståltanke under temperaturkontrol, og vinen lagrer herefter på tank indtil aftapning i april måned året efter høst.

Og næsen er også herlig fyldig, nærmest fed og smøragtig med eksotiske frugter, meloner, god sødme, blomster og nøddeagtige noter.

I munden er der dog ingen hvalpefedt, men en aromatisk og næsten sprød vin. Jacques sagde, at det var vinen for folk, som ikke var til syrerige vine og det er der bestemt noget om, for den er let, ligetil og uden den store syre. Det bliver ganske sødt.

Forhandles hos Jysk Vin, hvor en flaske koster 115 kr., men prisen er 85 kr. ved køb af 6 flasker.

Rating 4/7