2014 Patrick Corbineau, Contact Helice Moteur Vin de France, Loire, Frankrig

Så er vi der igen … hos den store, lidt fyldige og  excentrisk vinmager Patrick Corbineau, der holder til i den utroligt smukke landsby Candes-Saint-Martin i Loire. Og det er med en Vin de France, smukt dekoreret med en propel på etiketten og med ordene Contact Helice Moteur på hvert propelblad … så det kalder vi så vinen.

Så vidt jeg ka’ se på internettet, så skulle det også være en årgang 2014, selvom det ikke fremgår af etiketten. Og Contact Helice Moteur betyder i øvrigt kontakt propel motor … måske er det startknappen til flyet eller måske indikerer det blot et veritabelt liftoff, når man drikker vinen?

Patrick Corbineau var oprindelig svejser på det lokale kraftværk, kraftværket, hvor han havde ry for at være en af de bedste svejsere i Frankrig. Men en dag blev han på vej hjem fra arbejde stoppet af sin bedstefar, som han ikke havde snakket med i 18 år.

Du skal overtage familiens gamle vinmarker, sagde bedstefaren, som ellers for mange år siden havde givet sine vinmarker til Patricks onkel. Det havde åbenbart ikke været en succes. Patrick sprang på uden større omtanke … og det blev starten på det lille domæne.

Samlet driver Corbineau 6 hektar vinmarker … 1 hektar i Chinon og 5 hektar i appellationen AOC Touraine. Hans jord i Touraine ligger spredt på en del parceller, og er lidt en torn i øjet på de mange kornproducenter. De har flere gange forsøgt at købe Patricks jord, men uden held, for Patrick elsker livet som vinbonde … både i marken og vinkælderen.

De bedste marker er Cumelles, Croix Fouchet samt Conquete, hvor vinstokkene er mellem 50 og 70 år gamle. Jordbunden er godt stenet med kalksten, knust kalksten, ler samt den tunge ler, som man på fransk kalder “polyes aux pieds”, hvilket vel kan oversættes til noget i retning af “holder dine fødder”.

Han siger selv, at han er rig … ikke i penge, men økologisk rig. Han går rundt i gamle gummistøvler og bearbejder sine vinmarker med sin hest. Han er aldrig bange for at få beskidte hænder.

Selvom mange siger, at det ikke er produktivt, synes han tværtimod, at hans måde ikke handler om produktivitet, men om kvalitet. Han samler druerne manuelt i vævede kurve. Macerationen af druerne er langsommelig og presningen nænsom. Vinene er selvfølgelig ufiltrerede.

Hans metoder og teknikker er meget gammeldags, og det er faktisk hans største fordel i en verden med masser af omvæltninger. Det er ren naturvin … i bedste og totalt gammeldags stil. Måske producerer han ikke så meget som andre, der arbejder med det nyeste udstyr. Måske er processen for langsom. Men resultatet er alt, der betyder noget for monsieur Corbineau.

Patrick ejer ganske vist en traktor … en gammel Massey Fergusson fra 1957, men han synes ikke om den. Han har engang udtalt, at han for pengene til et par brugte dæk kunne få et par gode støvler … endda af krokodilleskind. Og Patrick Corbineau har der virkelig bedst i sine gummistøvler og forlader sjældent Candes-Saint-Martin og har kun været i Paris én enkelt gang.

Han er ikke den rejsende type, han har for travlt i sin kælder i Candes-Saint-Martin. Hans far bebrejdede ham ofte for at bruge for meget tid i kælderen, og han troede faktisk, at Patrick havde et alkoholproblem. Men som Patrick også skriver på hans hjemmeside – som dog har sparsomme oplysninger – I finder mig enten i vinkælderen, i markerne eller på min hest.

Faren ønskede også, at Patrick moderniserede sin vingård, så han kunne komme frem i verdenen … men i stedet gik han den modsatte vej og laver i dag vinene som i helt gamle dage.

Denne Contact Helice Moteur Vin de France er selvfølgelig 100% Cabernet Franc druer, som hos Corbieau kommer fra 40-70 år gamle vinstokke og er høstet med et – tør man nok sige – beskedent udbytte på 7 hektoliter pr. hektar.

Vinificeret med 3 ugers gæring og modnet 2 år på egefade, ren naturvin uden nogen form for tilsætning. Og det kan også ses i glasset, hvor vinen er ganske overraskende lys, transparent og ganske grumset … herligt.

Når knappen er trykket … og propellen snurrer, så byder den duftmæssigt på noget i retning af en 0,7 mm Staedtler stiftblyant, røg, landlig, grøn ensilage, gazebind, granatæbler, fennikel og sure sokker, men alt på en let og ganske tiltrækkende facon. Det er bio bio arm i arm med naturewine.

Smagsmæssigt er propellen let, svævende og er syrlig elegant med hindbær, granatæbler, fin og feminin syre, som sgu holder hele vejen gennem hele smagsspekteret. Man overraskes over lethed, det feminine, som spiller sindssygt godt sammen med syren.

Købt hos Vinimperiet, hvor en flaske koster 150 kr.

Rating 5/7