1976 Weingut Willi Schaefer, Graacher Himmelreich Riesling Auslese, Mosel, Tyskland

Bum! Graacher Himmelreich Riesling Auslese fra 1976 … den absolutte bedste årgang i hele 1970’erne. Dermed blev Vinovas flotte Weingut Willi Schaefer smagning på Restaurant SÅRT i Århus sparket i gang på allerbedste manér.

Gracher Himmelreich er uden tvivl lidt af et vinøst himmelrige, en stejl og perfekt sydvestvendt mark med undergrund af ren blå Devon skifer. Marken leverer druer til elegante og kraftfulde Riesling vine med et stort potentiale for aldring. Weingut Willi Schaefer har samlet 2 hektar parceller på Graacher Himmelreich.

Christophe fortalte, at de i produktionen griber så lidt ind i processen som muligt. De ønsker i størst muligt omfang, at vinene skal afspejle kvaliteten fra de fantastiske marker. Der anvendes derfor alene den naturlige gær fra druerne og vinene lagres på store, gamle foudres, således de ikke bliver præget af eg.

Og hvor bliver sådan en bandit som denne Riesling Auslese da bare imponerende med alder. Selvom denne er over 40 år gammel, så er der fortsat imponerende smag, dybde og elegance over vinen.

Und jetzt den Mund halten … jeg mener, hold nu kæft for en smuk næse. Det er petroleum af bedste skuffe, næsten benzin – stærk og forførende. Der er fersken, eksotisk frugt, honningmelon, æblemos, citrus, hvide blomster … kaplifolier hedder de vist, akaciehonning, lidt læderfedt og altsammen meget delikat. Hmmmm.

I munden sødme … men slet ikke så meget, som man ellers kunne forvente af en ældre auslese. Det er blidt, let og sødmen næsten svæver luftigt i munden. Syren er virkelig moden, elegant med syltede citroner og en svag – meget saftig – bitterhed. Det smager sgu ganske fantastisk.

Denne årgang 1976 kan formentlig ikke skaffes for normale menneskepenge.

Rating 6,5/7