2006 Scarzello, Barolo Sarmassa Vigna Merenda, Piemonte, Italien

Jeg havde medbragt lidt Barolo … tænkte, at det kunne være sjovt med lidt Scarzello, da Jan selv tilbage i maj 2011 havde medbragt Barolo fra Scarzello til en vinaften. Denne gang blev det en 10 år gammel Barolo Sarmassa Vigna Merenda.

Azienda Agricola Scarzello Giorgio e Figli ligger i den nordlige del af Barolo by i Piemonte. Scarzello familien har en lang historie, men vingården er reelt grundlagt i 1947 af Giuseppe Scarzello, som efter 2. verdenskrig startede som vinbonde i Barolo.

I dag er det 3. generation i form af Federico Scarzello, som driver vingården. Federico overtog tøjlerne i det gamle familiebrug, da han i år 2000 var færdig med vinskolen Scuola Enologica  i Alba som 20-årig og han har siden knoklet løs for at hæve niveauet … siden 2009 helt uden faderens hjælp.

Federico  er en meget ung, ambitiøs, kompromisløs og charmerende Piemontesisk vinbonde, som laver dybe, intense og klassiske Piemonte vine.

Federico går mod den moderne strøm, der har hersket i Piemonte i mange år med brug af små nye fade og kort macerationstid. Federico laver klassiske vine med lang macerations og lagring på store brugte fade, vine der tydeligt er inspireret af Giacomo Conterno og vennen “Beppe” Rinaldi.

Azienda Agricola Scarzello Giorgio e Figli har samlet 5 hektar vinmarker og ejer bl.a. 3 hektar på topmarken Sarmassa, fordelt på 4-5 parceller, hvor der dyrkes på Nebbiolo og Barbera. De er således eneejer af Vigna Meranda parcellen. Derudover ligger husets marker i Terlo og Pajagallo.

Alle markerne drives økologisk, og derudover arbejder Federico også efter biodynamiske principper, men er dog ikke certificeret biodynamisk. Federico nedtoner også selv sit troskab til både økologi og biodynamik, idet han ikke vil konkurrere på, hvem der er mest økologisk eller biodynamisk og vil ikke lade certificeringen definerer hverken ham eller hans vine.

Der produceres alene 4 forskellige vine på Scarzello, nemlig en Barbera d’Alba Superiore, en Langhe Nebbiolo, en Barolo del Comune di Barolo og så denne Barolo Sarmassa Vigna Merenda, der således er topvinen fra vingården.

Barolo Sarmassa Vigna Merenda kommer fra 4 forskellige parceller på Sarmassa Vigna Merenda og alle parceller vinificeres separat. Vinstokkene er ikke voldsomt gamle, alene 10-15 år, selvom denne vin faktisk er lavet første gang tilbage i 1978.

Den er lavet med voldsom lang maceration, hele 50 dage og derefter lagret på store 25 hektoliter egefade i 30 måneder efterfulgt af yderligere 2 års lagring på flaske inden frigivelse. Der produceres årligt alene omkring 6.000 flasker af denne vin.

I glasset fornemmes det, at vinen nu efterhånden er 10 år … de brune nuancer kan klart fornemmes, men i næsen trykker alderen på ingen måde, for der er godt med syre, nærmest balsamisk med trøfler, tjære, kirsebær, ribs, flint, marcipan, tørrede urter, basilikum, svag babybræk og røg. Herlig næse.

Smagen er syrlige kirsebær, fennikel, eg og tanninerne er fortsat ganske stramme, men man fornemmer af alderen har pudset de skarpeste kanter af. Koncentration, styrke, syre og elegance i flot samspil.

Forhandles af Bichel Vine, hvor en flaske koster 375 kr. De har ikke årgang 2006, men ældste årgang er 2008’eren.

Rating 6/7