2014 Susana Esteban, Aventura Tinto, Alentejo, Portugal

2014 Susana Esteban, Aventura Tinto, Alentejo, Portugal Vi ræser videre med de portugisiske vine … eller måske skulle vi hellere sige flyver videre på eventyr med denne røde Aventura, som er lavet af den kvindelige vinmager Susana Esteban.

Aventura er nemlig spansk for eventyr, og den gode Susana er da også født i Tui i den nordlige del af Spanien.

Der er hun oprindelig uddannet kemiker fra Santiago de Compostela universitetet og derudover uddannet ønolog fra universitetet La Rioja.

Hun startede egentlig sin karriere indenfor vin i 1999, hvor hun fik arbejde som vinmager på Quinta do Côtto i Douro i Portugal. Og siden er hun blevet hængende i Portugal og har bl.a. arbejdet på flere vinerier i Alentejo området, bl.a. vinhuse som Tiago Cabaço, Herdade do Barrocal, Monte dos Cabaços og Monte da Raposinha.

De mange erfaringer gav Susana mod på at starte sit eget projekt, og allerede i 2009 begyndte hun at lede efter marker rundt om i Alentejo. Men først i 2011 fandt hun to marker, som passede til hendes ønsker.

Den ene mark lå ved byen Évora var hovedsageligt tilplantet med gamle Alicante Bouschet vinstokke, som gav et meget lille udbytte. Den anden mark fandt hun ved Portalegre ved bjerget Saint Mamede og med flere forskellige sorter.

Fra de to marker lavede Susana sin første vin Procura, som netop på portugisisk betyder at søge. Siden har Susana opkøbt flere marker, således hun i dag laver 4 vine, nemlig Procura og Aventura i både røde og hvide udgaver.

Susana har etableret sin vingård Quinta Seca da Boavista lidt øst for byen Mora i Portalegra området, som er den køligste del af Alentejo.

Men udover hendes egne vine, så er Susana voldsomt aktiv i nye projekter. Således har hun også skabt projektet Sidecar, hvor hun hvert år udfordrer en ven til at skabe en vin sammen med hende i vinkælderen … men først efter de har været rundt i området med Susana i hendes cykel med sidevogn.

Derudover har den foretagsomme kvinde også etableret et joint-venture hendes gode ven og vinmager Sandra Tavares, hvor de to laver vinene  Crochet og Tricot sammen fra Douro området.

Og hun har siden etableringen gjort det ganske godt … og det er også blevet bemærket. Således modtog Susana Esteban i 2012 prisen som årets bedste vinmager af Revista dos Vinhos, endda som eneste kvindelig vinmager nogensinde. I januar 2016 fik hun også prisen, som den mest nyskabende vinmager af det anerkendte magasin Essência do Vinho.

Denne røde Aventura er lavet på 40% Aragonês og 40% Touriga Nacional, mens de sidste 20% består af forskellige lokale sorter fra Portalegre området. Vinen er lavet på rustfrie ståltanke. Der er ingen oplysninger om, hvorvidt vinen er lagret på eg, men der laves årligt 12.000 flasker af vinen. Ud fra smagen kunne det dog godt tyde på en vis fadlagring.

Næsen er nemlig præget af kanel, eg, våde fade, blåbær, brombær, sorte kirsebær og lidt brændt varme, varm jord, asfalt, gummi, lidt sæbe … men også nogle syrlige noter. I smagen er der godt med mørke bær, blåbær, krydret syre, jern og en vis sødme, som dog heldigvis aldrig kammer over. Der er også rigtig god og lang eftersmag. Fyldig blødt, behageligt … tanninerne er bløde og generelt en venlig vin.

Forhandles af Nordentoft Wine, hvor prisen er 129 kr. for en flaske og 89 kr. ved køb af 6 flasker.

Rating 4/7