2013 Weingut Sighardt Donabaum, Riesling der Rehbock, Niederösterreich, Østrig

Falernum er en sød sirup, som bruges i tropiske drinks … og så er det også en vinbar slash spisested slash hængeudsted, som har et sindssygt spændende vinudvalg, hyggelig … ja nærmest familiær stemning samt nogle tjenere, som også gerne vil udfordre dit vinvalg.

Vinbaren ligger på Værnedamsvej på Vesterbro i København og tilbyder både morgenmad, frokost … og om aftenen kan du nyde tapas og andre lækkerier til vinen. Alle vinene, som tilbydes på glas, kan smages, inden man springer ud i det.

De fleste af vinene er egenimport fra Kenn Husted, som står bag Falernum og en række andre vinbarer i staden, nemlig Adendum, Paté Paté, Bibendum. Antidote, Vinbodegaen, Petit Paté samt Love of Food’n’Wine.

Og vinene kan selvfølgelig købes med hjem fra vinbaren eller i forretningen Husted Vin. Sådan kan vi sgu li’ det.

Vi havde i løbet af aftenen et par søde tjenere, nemlig den stille Farouk samt den lækre og søde Nima. Især Nima stak ud med en vilje til at fortælle om vinene samt udfordre to garvede vinnørder som os. Meget imødekommende, venlig og ivrig efter at lære yderligere om vin. Sådan skal det være. Topkarakter til Nima.

Første vin valgte vi hurtigt … så vist bare spændende ud, nemlig denne Riesling der Rehbock fra det østrigske vinhus Weingut Sighardt Donabaum. Ja egentlig hedder vinen helt præcist Riesling Der elegante S. Dona auf den Steinterrassen, men da der er et rådyr på etiketten, så kaldes vinen Riesling der Rehbock.

Weingut Sighardt Donabaum ligger mellem de to landsbyer Gut am Steg og Spitz i Zornberg, den ældste del af Spitz … nærmest nabo til der schöne blaue Danau i Wachau-dalen i Niederösterreich regionen i Østrig, et område som laver nogle af Østrigs bedste hvidvine. Wachau har endda sin egen terminologi for hvor rene og naturlige vinene er, og de går fra Steinfeder, Federspiel til Smaragd, men dem bruger Donabaum imidlertid ikke.

Vingården har været i familien Donabaums eje siden 1883, og drives i dag af Sighardt Donabaum. Sighardt beskriver sig selv som “Förster og Winzer”, altså skovfoged og vinmager. Og det med naturen er en stor del af vinhuset, bl.a. markedsføres alle husets vine med etiketter med dyr, som ofte er målet for jagt, men det vender jeg fluks tilbage til.

Vinhuset har i alt 11 hektar vinmarker, og hovedparten af disse, ja faktisk omkring 80% ligger i terrasser på stejle bakker med 45 grader hældning. Jorden er stenet med gnejs og granit … og i det hele taget svær af bearbejde, så al arbejdet sker manuelt.

De bedste marker er Auleithen, Tausendeimerberg … også skrevet 1000Eimerberg, Vorder Atzberg, Zornberg, Almenreith, Biern, Kalkofen, Bruck, Brandstatt, Rossatzer, Frauenweingärten, Türkentor, Im Mugler og Kreuzberg.

Udover vinproduktionen har Donabaum også produktion af stærkere sager, idet destillation altid har været en speciel tradition i familien. De laver således en bred vifte af spiritus på både abrikos, pære, æble, fersken, blomme, kirsebær, rønnebær, hyld, hindbær, solbær, brombær og Riesling.

På vingården findes der både et vinotek, hvor alle vinene kan smages, samt en gammel vinstue kaldet Buschenschank. Dér findes bl.a. en over 300 år gammel vinpresse samt mulighed for at se produktionsprocessen i destilleriet. Vinstuen er alene åben 4 gange årligt, hvor man samtidig kan smage mange af husets specialiteter, skinke og bacon fra både egne øko-grise samt vildt nedlagt på Sighardts mange jagtture.

Falernum
Stemingscollage fra Falernum.

Sighardt Donabaum er også med i foreningen af unge, østrigske vinmagere, hvor de deler deres erfaringer, holder fast i gamle traditioner og samtidig drøfter nye markedsføringsstrategier. Måske det med jagtdyrene på etiketterne er et resultat af nogle af disse drøftelser?

Et af foreningens tiltag har bl.a. været at indrette en dobbeltdækkerbus som et mobilt vinotek, som kørte rundt og markedsførte medlemmernes vine.

Weingut Sighardt Donabaums vine markedsføres som nævnt med jagttema … hver flaske sit bytte. Der findes således vine med en ræv, en bjørn  … både brunbjørn og isbjørn, et vildsvin, en vildsvineunge, en kronhjort, en ulv, en grævling og en ugle. Ved nu ikke, om alle disse dyr egentligt er jagtbytter.

Nå, men så findes der altså også dette rådyr … en Riesling, lavet på stål … alene med spontan gæring fra druernes naturlig gær, hvilket sikrer langsom modning og fuldkommen naturlig vin. Gæringsprocessen er lang og der anvendes så lidt mekanisering som muligt for at sikre skånsom presning af druerne.

I næsen er her en eksplosion af tropiske frugter, fersken, våde sten, stor fugtighed, virker meget intens. Det er en lækker, lækker duft. Der er også blomster og mineralsk syre. I munden er syren stram og nærmest omklamrende, men alligevel virker vinen blød og fin. Frisk og sprød syre, god balance mellem syre og sødme tilsat mineralitet. Flot.

Forhandles af Husted Vin, hvor prisen er 140 kr.

Rating 5/7 

Skriv et svar