2014 Mengoba, Brezo Godello y Doña Blanca, Bierzo, Spanien

Primer vino … første vin på vores vinaftenen blev traditionen tro en hvidvin fra værten, en lille spændende sag kaldet Brezo Godello y Doña Blanca fra det spanske vinhus Mengoba … eller helt korrekt Bodegas y Viñedos Mengoba, som holder til San Juan de Carracedo nord for byen Carracedelo i Bierzo området, ikke langt fra et af de største og mest historiske klostre i Spanien.

Bodegas y Viñedos Mengoba er et forholdsvis nyt vinhus, som er grundlagt i 2007 af den spansk/franske Grégory Pérez. Han er har sin viden om vin fra Bordeaux, hvor han blev uddannet ønolog fra Blanquefort i 1998.

Derefter har Grégory arbejdet for bl.a. Château Grand-Puy-Lacoste og Château Cos d’Estournel inden han kastede sig over sit eget projekt.

Og han slog sig ned i Bierzo området, tiltrukket af det enorme potentiale med højt beliggende vinmarker, der giver et relativt køligt klima, alsidige jordbundstyper (skifer, kvarts, kalk, grus) og gamle stokke med lokale højkvalitets druesorter, som fx den blå Mencia og de grønne Godello og Doña Blanca.

Samlet driver Grégory Pérez 5 hektar vinmarker og laver 8 forskellige vine, alle på lokale sorter som Mencía, Alicante Bouchet, Godello, Trousseau du Jura og Doña Blanca.

Hans filosofi består af 8 simple regler, og det er kendskab til jorden, beskyttelse af biodiversiteten, lokale druesorter, skånsom behandling af druerne, ingen brug af pesticider, lavt udbytte, modning af druerne i markerne samt en helt traditionel og gammeldags produktion. Der dyrkes efter økologiske principper og med lavteknologiske løsninger – bl.a. pløjes de højest beliggende marker med okser.

Navnet på vinhuset … Mengoba er en sammensætning af Men for Mencia, Go for Godello og Ba for Doña Blanca.

Her har vi den ene af Gregorys to hvidvin, og den er netop er lavet på to af de lokale druer Godello og Doña Blanca. Godello druerne kommer fra små parceller i Carracedo, Valtuille og Villafranca del Bierzo, og den gennemsnitlige alder på vinstokkene er omkring 20 år. Doña Blanca druerne kommer ligeledes fra ældre stokke på marker i Espanillo, Carracedo og Valtuille.

Godello er en spansk drue, som er meget aromatisk og generelt af høj kvalitet. Det er en lokal sort i Galicien, hvor dens popularitet og beplantning er stigende. Den betragtes som en slags hoveddrue i Valdeorras og Bierzo.

Doña Blanca er også kendt som Doña Branco, og det er en hvid drue, som dyrkes i både Spanien og Portugal. I Spanien er det primært i den nordvestlige Galicien-region, mens den i Portugal dyrkes fra Douro-floden mod nord. Den indgår bl.a. også i DO vine i Bierzo. Druen har et tykt skind, som er godt i våde kystklimaer, men den giver ofte en smule syre og bitterhed selv med kort skindkontakt.

Denne vin er altså lavet på de to druer, her i 2014 på 70% Godello samt 30% Doña Blanca. Vinen får ikke noget fad, men lagrer omkring 5 måneder på gæringsresterne, hvilket er med til at give noget mere karakter og fylde. Der laves årligt 22.000 flasker af denne vin, og dermed husets næststørste producerede vin. I den anden ende af skalaen, så laves der alene 540 flasker årligt af den røde topvin Estaladiña.

I næsen er der lidt hø, pærer, eg, lidt lemon, en smule blomster samt en lidt varmkrydret note. I munden er vin meget syrlig med en voldsom tørhed. Det er ganske grønt, nærmest stikkelsbær, hvilket gør vinen meget frisk, sprød og stringent. Slutter i med en lidt bitter note og en medium eftersmag. Spændende vin … og godt valg.

Hvem medbragte vinen: Paul

Købt hos Bichel Vine, hvor prisen er 89,75 kr., mens 6 flasker kan købes for 450 kr.

Rating 4,5/7  

Skriv et svar