2022 Sergio Arcuri, Il Marinetto Rosato Calabria, Calabrien, Italien

2022 Sergio Arcuri, Il Marinetto Rosato Calabria, Calabrien, ItalienAzienda Agricola Sergio Arcuri ligger i byen Cirò Marina helt ud til Det Ioniske Hav på Calabriens kyst, men derfra kommer næste vin, som er rosévinen Il Marinetto Rosato Calabria.

Vingården er grundlagt allerede tilbage i 1880 af Peppe Arcuri, der havde en stor kærlighed for at dyrke druer og dengang passede alle markerne med heste og æsler.

Det var dog først i 1973, at barnebarnet – der skam også hed Peppe Arcuri – byggede en vinkælder, men primært solgte sin vin bulk til en lille – men stigende – kundekreds. Han havde dog ellers siden 1940 som ung 9-årig lært hele håndværket fra sin bedstefar.

Men i 2009 overtog Sergio Arcuri driften sammen med sin bror Francesco. Han har moderniseret vinkælderen og producerer nu 4 forskellige vine med lidt hjælp fra sin far.

Sergio Arcuri ejer kun 3,5 hektar vinmark fordelt rundt i Cirò-området og markerne er overvejende beplantet med gamle stokke, der dyrkes ad alberello aka som små, enkeltstående buske.

Markerne befinder sig på de tre hovedtyper af jordbund i området, nemlig lys, kalkholdig lerjord inde i landet, rødlig, jern- og kalkholdig lerjord på et lavt plateau og lys, finkornet sandjord lige ved stranden.

Sergio dyrker kun én sort og det er Gaglioppo. Dyrkningen er reelt set biodynamisk, men er ikke certificeret som sådan. Til gengæld er dyrkningen certificeret økologisk.

I realiteten er Sergios metoder så naurlige med så lidt indgriben og vinene laves kun på ståltank uden kulturgær og tilsætningsstoffer eller andet skidt … udover en lillebitte smule svovl ved flaskning.

Denne Il Marinetto Rosato Calabria er også lavet på Gaglioppo, som efter høst har lagt køligt sammen med skindet i 6 timer før presning og så gæring i temperaturkontrollerede ståltanke over 20 dage, hvorefter vinen blot er lagret 6 måneder i ståltankene.

I glasset er vinen nærmest lidt kobberfarve … lyserød kobber, men har en duft af lysrøde frugter og blomster. Det er mest kirsebær og kandiserede kirsebær, lemon samt grape. Der er også aromaer af en smule mælkebøtter, virker leret og sandet … endda ganske parfumeret.

Smagsmæssigt virker vinen lidt vandet, men har egentlig en ganske okay frugt, let syre samt lidt saltlakrids og sten. Det bliver ikke lige min favorit, men med rosévine er jeg også altid meget forbeholden, hvilket også er tilfældet med denne. 87 point.

Forhandles af Estrup & Udsen, hvor en flaske koster 169 kr.

Vinanmeldelse 4/7