2016 Figli Luigi Oddero, Barolo, Piemonte, Italien

2016 Figli Luigi Oddero, Barolo, Piemonte, ItalienDerefter stod den på Barolo, for næste vin kom fra vinhuset Figli Luigi Oddero, der holder til i en smuk piemontisk villa med et karakteristisk tårn lidt nordøst for La Morra.

Familien Oddero har lavet vin  siden 1878, da Giacomo Oddero grundlagde vinhuset Poderi e Cantine Oddero udenfor La Morra.

Vinene blev solgt på små egetræsfade, bl.a. til Amerika og vine fra Oddero blev også fremvist i 1911 ved en stor international udstilling i Torino.

Men det var imidlertid først i 1951, at vinhuset reelt startede, da brødrene Giacomo og Luigi Oddero – 3. generation og børnebørn til den gamle grundlægger – begyndte at flaske og sælge vinene under egen etiket.

Arbejdsfordelingen mellem de to brødre var, at Luigi var ansvarlig for marker og vinproduktion, mens Giacomo var ansigtet udadtil og sådan kørte det også helt frem til 2006, hvor der kom en uoverensstemmelse mellem de to brødre.

Det betød, at vinhuset blev splittet op, hvorved Giacomo beholdt ejendommen, mens Luigi fik de bedste marker … 32 hektar med bl.a. parceller på marker som Riva i La Morra, Vigna Rionda i Serralunga d’Alba og Rocche dei Rivera i Castiglione Falletto.

Man fandt samtidig en smuk, gammel vingård lidt længere nede ad vejen, hvor man kunne producere vinene, som nu sælges og etiketteres som Figli Luigi Oddero.

I dag drives Figli Luigi Oddero imidlertid af Luigis hustru Lena og deres børn Giovanni og Maria, da Luigi desværre døde i 2009, så nu sker produktionen af vinene i samarbejde med den berømte Bruno Giacosa vinmager Dante Scaglione som konsulent og den unge vinmager Francesco Versio.

Francesco har også – som Dante Scaglione – arbejdet hos Bruno Giacosa, men har i dag ansvaret for hele produktionen på Figli Luigi Oddero … lige fra mark til kælder.

Francesco Versio viderefører ånden efter Luigi Oddero, som altid har lavet Barolo efter de gamle klassiske dyder, dvs. lang maceration og store fade – gamba botte – uden for meget toast, så Nebbiolo mosten ikke bliver overdøvet af ristet eg. Markerne dyrkes også uden pesticider og meget tæt på økologi.

Vinhuset Figli Luigi Oddero er ikke helt så kendt som det gamle Oddero, som i dag fortsat drives af Luigis bror. Giacomo var jo det kendte ansigt udadtil og havde også alle kontakterne til kunderne, hvorfor de hos Luigi Oddero haft svært ved at sælge deres vine, herunder bl.a. et stort lager af ældre vine, som Luigi fik med i forbindelse med bruddet.

Her er det altså husets basis Barolo, som er lavet efter den helt klassiske opskrift for Barolo med frugt fra vinemarkerne i la Morra, Serralunga og Castiglione Falletto. Vinen er lavet med den naturlige gær og 10-15 dages maceration, 24 måneder på store fade og til sidst minimum 12 måneders flaskelagring.

I næsen fanger jeg først lidt moden, lækker frugt, lys og aromatisk, godt med blomster, mariekiks, vanilje og lakridskonfekt, fadpræget klart større end forventet, men til gengæld er aromaerne luftige og lette og næsten en smule burgundiske. Det er parfumeret med lyse bær, ribs, hindbær, hæfteplasker, medicinskab, pilleglas, roser samt knuste blomsterblade, mentol og en gransov en kold morgen.

Smagen er præget af lyse druer … røde kirsebær, knuste hindbær, lidt jernholdige elementer suppleret af mynte, stjerneanis og en lille pleasende fyldighed, mens tanninerne heller ikke blive vilde, men er venlige og behagelige, hvilket gør vinen rund med en lille lys og stram syrlighed. Flot balanceret.

Forhandles af Bichel Vine, hvor en flaske koster 425 kr.

Vinanmeldelse 5,5/7