Houlberg tester en sixpack … danske vine fra Vejrhøj Vingård

Jeg læste forleden en anmeldelse af den danske vin Sterling fra Vejrhøj Vingård, som jeg endda også tidligere har smagt vin fra. Men jeg besluttede, at jeg også ville smage flere vine fra det spændende projekt, så derfor indkøbte jeg 6 flasker vine fra den danske vingård.

Nu har så sat mig for at teste disse 6 vine … men først får I lige lidt mere information om vingården.

Vejrhøj Vingård

Den lille danske vingård er grundlagt i 2011 af ægteparret Nina og Niels Fink og ligger i Fårevejle midt i det stejle morænelandskab i Odsherred mellem Sejerøbugten og den inddæmmede Lammefjord.

Både Nina og Niels er begge uddannede nationaløkonomer og har i mange år arbejdet i ledende stillinger i den finansielle sektor. Med vingården har de realiseret en gammel drøm om at arbejde med planter.

Nina gik på Landbohøjskolen før hun begyndte at læse økonomi, mens Niels senere har fulgt kurser på både Landbohøjskolen og Vinakademiet samt akademiets sommeliereksamen i 2016.

Nina og Niels står for den daglige drift af vinmarken og vineriet, men har vor gode gamle, store og meget flinke ven vinmager og ønologen Jens Heinemeyer til at hjælpe dem med produktionen. Jens – som vi kender fra Weingut Solveigs – er tilknyttet som vinmager, mens familie og venner hjælper til, når der skal høstes.

Jens driver, ved siden af sit vinhus Weingut Solveigs, også firmaet Grapeworker, hvor han i Danmark arbejder for en række vinhuse som Frederiksdal Kirsebærvin, Ørnberg Vin på Sjællands Odde, Weingut Waalem på den nordfrisiske ø Før i Sydslesvig, Saxtrup Vingaard i Nordjylland og altså også Vejrhøj Vingaard i det stejle morænelandsskab i Odsherred.

Samlet har Vejrhøj Vingård 3 hektar vinmarker med omkring 10.000 vinstokke, de første plantet i 2011. Fra markerne er der fin udsigt over havet ved Nekselø mod vest, Dragsholm mod syd og Lammefjorden mod øst.

På markerne er der primært grønne druesorter … primært Solaris, men der er dog lidt røde druer, som anvendes til rosévine. Det er alle sorter, som er fremavlet for at opnå modstandsdygtighed overfor svampesygdomme.

Det gør det lettere at dyrke dem økologisk. Ægteparret dyrker nemlig markerne med respekt for naturen. Derfor holder de også rent omkring stokkene uden brug af sprøjtemidler.

Samlet har Nina og Niels på Vejrhøj Vingård druesorterne Solaris, Muscaris, Hibernal, Phönix, Souvignier Gris, Cabernet Cantor og endelig Leon Millot.

Det giver basis for en flok forskellige vine og pt. laver Nina og Niels 10 forskellige vine … alle med navne efter gamle mønter som Daler, Skilling, Sterling, Drilling og flere … nok lidt med en lille skjult reference til parrets fortid som nationaløkonomer.

Vinene

Jeg har smagt 6 af disse vine og det er disse vine:

Jeg har naturligvis linket til mine anmeldelse af hver vin … flere af vinene blev endda også serveret for en skare af vinglade venner.

Konklusion

Lad mig starte med konklusionen … det er rasende gode vine efter danske forhold og enkelte endda efter internationale forhold.

Jeg var særligt imponeret af Sterling som den bedste af vinene, men også de to mousserende vine var gode og Styver var god og endda markant bedre end den årgang 2018, som jeg tidligere har smagt af vinen.

Flere af vinene blev serveret blindt for mine vinglade venner, men ingen gættede i første hug på dansk vin. Ved de mousserende blev der gættet noget italiensk eller tysk Sekt og ved nogle af de øvrige var man ovre i noget Sauvignon Blanc.

Overraskelsen var derfor stor ved alle … smager dansk vin i dag så godt? Ja, det gør det faktisk, så dermed stor anbefaling af vinene fra Vejrhøj Vingård herfra … prøv dem!