2014 Weingut Jean Stodden, Recher Herrenberg Frühburgunder GG, Ahr, Tyskland

2014 Weingut Jean Stodden, Recher Herrenberg Frühburgunder GG, Ahr, TysklandWeingut Jean Stodden … der Rotweingut fra Rotweinstraße i byen Rech i Ahr er en af de absolut bedste producenter i området og her har vi hans 2014 Recher Herrenberg Frühburgunder GG.

Stodden er et gammelt vinhus, som har eksisteret siden 1578 med familien Stodden ved roret i alle årene, men først i år 1900 begyndte Alois Stodden at lave sin egen vin i kælderen. I dag er det Gerhard Stodden og sønnen Alexander, som driver vingården og dens i alt 6,5 hektar vinmarker, som er fordelt på 4 parceller, Recher Herrenberg, Ahrweiler Rosenthal, Neuenahrer Sonnenberg og Mayschosser Mönchberg.

Nogle af markerne har op til 60 grader stejl stigning, hvilket gør arbejdet i markerne besværligt, men giver samtidig gode betingelser for en optimal udnyttelse af solen. Jordbunden er en sandet lermuld blandet med højt stenindhold. Der dyrkes primært Spätburgunder, men også Frühburgunder, Dornfelder og Dunkelfelder.

Herrenberg er Gerhard Stoddens bedste skråning, med skifer i undergrunden og eksponering perfekt mod syd. Hældningen på 60 grader udnytter solenergien perfekt.

Faderen Gerhard Stodden er gået målrettet efter den absolutte top. Udbyttet blev skåret ned til 40-45 hl/hektar … og nogle steder endog 20-25 hl/hektar … et meget lavt udbytte på skrænter, der kræver ganske anderledes hårdt arbejde end de blide bakker i Bourgogne!

Hvis man ønsker at skabe en topvin, bør man købe og drikke en Romanée-Conti, siger sønnen Alexander Stodden. Det er en stor investering, men så ved man hvad idealet er. Målet er en dag at lave en slags tysk Romanée-Conti. Kald det bare storhedsvanvid, men det er nødvendigt med den slags mål – i en fjern tid. Ellers kan det aldrig blive til virkelighed, slutter Alexander Stodden.

Druerne er selvfølgelig håndplukket og nøje udvalgte på de stejle bakker af marken Recher Herrenberg. Marken er i øvrigt opkaldt efter herremændene af Saffenburg, som i fordums tid ejede jorden. Vinen er lavet med 14 dages gæring før malolaktisk gæring og lagring 18 måneder i både brugte og nye barriques.

Det dufter sindssygt godt med både gazebind, syrlig frugt, hindbær, syrlig mødding, bacon, urter, urtehave, vanilje, mineraler, kolde sten og virker bare sådan fint, lækkert og nærmest porøst.

I munden er vinen let bitter, tanninerne sådan lidt middel og måske lidt tilbageholdende i smagen. Der er en fint og elegant saftighed, et grønt bid, mens nogle om bordet mente, at vinen forblev lidt uforløst. Vinen vinder helt klart ved lidt tid i glasset … so be patient my dear, og så oplever man også en delikat og let, frisk frugtvæske af bedste herkomst. 6 fede tommelfingre … men med pil ned.

Forhandles herhjemme af Erik Sørensen Vin, men denne ser ikke ud til at være i sortimentet. I Tyskland koster sådan en fætter 33€ … svarende til 246 kr.

Vinanmeldelse 6/7