2014 Weingut Dautel, Cleebronner Spätburgunder Schilfsandstein Trocken, Württemberg, Tyskland

2014 Weingut Dautel, Cleebronner Spätburgunder Schilfsandstein Trocken, Württemberg, TysklandFleißig Freitag … jeres flittige vinblogger er faktisk fanatisk flittig fredag for frontalt forsvar for førerpositionen som fædrelandets fremmeste Spätburgunder anmelder. Så selvfølgelig var der også i går Spätburgunder i glasset … en Cleebronner Spätburgunder Schilfsandstein Trocken fra Weingut Dautel.

Den vin blev jeg dog aldrig helt dus med, men det vender jeg selvfølgelig tilbage til lidt senere. Lad os først kigge nærmere vinhuset bag vinen … Weingut Dautel, der ligger lidt udenfor byen Bönnigheim mellem Heinbronn og Ludwigsburg omkring 30 kilometer nord for Stuttgart i Württemberg området.

Familien Dautel har været vinbønder i Bönnigheim siden 1510, men vinhuset blev reelt først grundlagt i slutningen af 1970’erne, da Ernst Dautel overtog driften fra sin fader og forlod det kooperativ, som faderen selv havde været med til at grundlægge. Den beslutning har nok ikke været helt nem.

Men Ernst var netop uddannet som ønolog fra Geisenheim, havde besøgt vinhuse i både Italien og Frankrig. Han var derfor fyldt med idéer og så et stort potentiale i familiens marker. Han mente, at familien nu selv skulle lave kvalitetsvine fremfor blot at levere druerne til kooperativet.

Sammen med hustruen Hannelore – der også medbragte lidt marker fra hendes familie ved ægteskabet – fik de en vinproduktion i gang og var en af de første i området til at lagre hans rødvin på barriques. Han blev også foregangsmand for at tilplante marker med Chardonnay, hvilket ellers ikke var tilladt, selvom netop Chardonnay senere skulle få stor betydning i Württemberg.

I dag har sønnen Christian overtaget driften … det er den unge mand, som I kan se på billedet ovenover. Med ring i øjenbrynet, dreadlocks og masser af nye idéer er han en af de nye vinmager, der i dag er med til at tegne Tyskland. Christian er som faderen uddannet på Geisenheim og har derudover uddannet sig på vinhuse i Sydafrika, USA, Australien, Østrig og Frankrig.

I Østrig arbejdede han fx hos det biodynamiske vinhus Franz Weninger, mens han i Frankrig arbejdede hos Domaine des Comtes Lafon, hvor han fik nye idéer til udviklingen af vinene på Chardonnay.

Familien har samlet 10,5 hektar vinmarker og de bedste marker er Grosse Lage markerne Cleebronner Michaelsberg,  Bönnigheimer Steingrüben, Schupen og Forstberg samt Erste Lage markerne Bönnigheimer Sonnenberg samt Besigheimer Wurmberg.

På markerne udgør 60% røde druer … Lemberger, Samtrot aka Pinot Meunier og selvfølgelig Spätburgunder, mens de hvide sorter er Riesling, Chardonnay og Weissburgunder. Markerne dyrkes efter økologiske forskrifter, men vinhuset er ikke certificeret økologisk.

Da Weingut Dautel er medlem af VDP, så er vinene selvfølgelig opdelt i Gutsweine, Ortsweine, Erste Lage og Grosse Lage … denne Cleebronner Spätburgunder Schilfsandstein Trocken er selvfølgelig en Ortswein, hvor druerne kommer fra husets marker omkring byen Cleebronn.

Markerne ved Cleebronn ligger på et plateau og har en undergrund med Schilfsandstein … hvilket er rødlig stenet, sandet og lerholdig jord. Druerne kommer fra den øverste del af marker og vinen er lavet med delvis spontangæring og fermentering i store træfade, hvorefter den er lagret i brugte barriques, men hvor lang tid kan jeg ikke se.

I glasset er vinen til den mørkere side … the dark side, eller i hvert fald ikke lys og transparent, som Spätburgunder normalt er. Næsen er også mørkere, men samtidig også lidt rustik, kantet og på ingen måder let og feminin. Der er kirsebær, rosmarin, røg, jord, blyanter, grannåle, nødder og dufter lidt indelukket … og desværre ikke af stor Spätburgunder.

I munden er vinen lettere sur … det hele bliver lidt syrlig, rå og kantet med en mørk syre, som virker en anelse påtrængende. Der er grøn bitterhed, frugten upræcis, skæv og der er godt med hvid peber, men helt godt bliver det aldrig.

Købt på Weine.de, hvor prisen for en flaske er 13,50€ … svarende til omkring 100 danske spir.

Vinanmeldelse 3,5/7