2010 Andrea Oberto, Barolo Albarella, Piemonte, Italien

2010 Andrea Oberto, Barolo Albarella, Piemonte, ItalienAzienda Agricola Andrea Oberto ligger en smule nordøst for byen La Morra i det skønne Piemonte. De laver i min optik ganske fabelagtig og outstanding Barolo, så det skulle byggesjakket selvfølgelig også smage. Jeg havde derfor fra vinhuset indkøbt denne enkeltmarks Barolo Albarella.

Andrea Oberto var oprindelig lastbilchauffør, og så passede han derudover 3 hektar vinmarker, som han havde arvet fra hans far. De fleste af druerne blev solgt til det lokale kooperativ Cantina Soziale, mens en lille del blev lavet til vine og drukket af familien eller solgt til private kunder i store demijohns.

Senere opgav Andrea dog jobbet som lastbilchauffør og helligede sig sin passion for vin. Og de 3 hektar vinmarker er nu blevet til 16 hektar, og den årlige produktion ligger på omkring 100.000 flasker. Og fra kun at blive solgt lokalt, så eksporteres Obertos vine nu over hele verden.

I dag er sønnen Fabio Oberto også indtrådt i familieforetagendet, og sammen med faderen laver huset en række rigtig spændende vine, nemlig 11 forskellige, bl.a. Delcetto, Barbera, Langhe og selvfølgelig Barolo, hvor denne Barolo Albarella er én af husets topvine.

Deres topmarker er de 3 marker Brunate, Rocche og Albarella på henholdsvis 0,6 hektar, 0,8 hektar og 0,8 hektar. På Albarella marken er Nebbiolo vinstokkene 35 år gamle. Vinen laves med en macerationstid på 350 timer … det svarer vel til et par uger, hvorefter vinen 24 måneder på nye barriques, 2 måneder i ståltanke og 6 måneder på flaske inden frigivelse.

I næsen er det bare smukt … virkelig moden næse med tobak, læder, blommer, trøfler, tørrede blomster, gammel jordbund, gamle fade og nærmest fugtig kælder. Virker ikke gammel, men virkelig moden og drikkeklar, som om vinen er langt ældre. Det er en duft, som bare pirrer og virker afsindig lækker.

Og den smager samtidig lige så godt, som den dufter. Det er ultra blødt, fin syre … ikke stram, som unge Barolo’er ofte er, men syre og tanninerne er meget bløde og modne. Sidste gang jeg smagte Oberto skrev jeg, at tanninerne er voldsomme, men fantastisk integreret i syren, som bare er markeret … og ellers blid og glat … og det gælder spot on også her. Det er en kende moderne Barolo, men intenst, balanceret og meget drikkevenligt.

Købt hos Bichel Vine, pris 389,75 kr.

Rating 6,5/7    

Skriv et svar