Houlberg til Millésimes Alsace DigiTasting® … Mélanie Pfister fra Domaine Mélanie Pfister

Jeg fortsatte ufortrødent med Millésimes Alsace DigiTasting® 2023 møderne og mit næste var med Mélanie Pfister herself fra Domaine Mélanie Pfister … et vinhus, som jeg tidligere har smagt 8 forskellige vine fra og generelt været begejstret for.

Hendes vine importeres herhjemme da også af Propperiet Vin Import, som jeg ofte har testet Pfister vine fra, så derfor var det selvfølgelig også spændende at møde Mélanie, selvom det kun var online med mange kilometer imellem os.

Domaine Mélanie Pfister

Mélanie Pfister kaldes en alsacisk bombe, da den franske vigneron er en aktiv kvinde, som hele tiden med 100 kilometer i timen farer rundt mellem traktorer, vineri og vinkælder.

Hun er en af de nye stjerner i Alsace og driver sit vinhus i byen Dahlenheim i det nordlige Alsace, hvor hendes familie da også har været vinbønder siden 1780.

Mélanie er selv uddannet landbrugsingeniør og ønolog i Dijon og arbejdede efterfølgende hos vinhuse som Zind-Humbrecht i Alsace, Méo-Camuze i Bourgogne, Château Cheval Blanc i Saint Emilion, på Château d’Yquem i Sauternes og Craggy Range i New Zealand.

Først derefter vendte hun tilbage til Alsace for at overtage familiens gård, hvor hun er 8. generation og samtidig den første kvinde til at stå for driften.

Hun lavede sin første vin på Domaine Pfister i 2005, hvilket var vinen Mel Quatre Cépages Nobles, som også var blandt de 4 vine, som jeg skulle smage. Hun kaldte oprindelig vinen for Cuvée 8, da hun jo var 8. generation og samtidig med inspiration fra hendes tid på Château Cheval Blanc, hvor hun opdagede mulighederne i vine lavet på blends af forskellige druer.

Hun har siden sin overtagelse – og fortsat med hjælp fra sin far – ændret en række ting i produktionen. Der er fx investeret i moderne vineri og stilen lagt om til langt mere tørre vine.

Hun satte også i 2018 gang i en omlægning af produktionen til økologisk drift og blev certificeret i 2021 på familiens samlede 10 hektar vinmarker, der ligger fordelt på ikke mindre end 40 forskellige parceller.

De bedste marker er klart  Silberberg og Grand Cru marken Engelberg. Samlet laver Mélanie omkring 15 forskellige vin, hvor alle næsten – bortset fra en Pinot Noir og hendes Pinot Gris Silberberg – laves og lagres på ståltanke.

Smagekassen

I kassen med vine fra Domaine Mélanie Pfister var der disse 4 vine;

Undtagen den sidste Pinot Noir, så var det faktisk alle vine, som jeg tidligere har smagt … selvfølgelig blot i andre årgange.

Igen 4 små udvalgte vine. Nedenunder kan I også se, hvordan vinflaskerne  normalt ser ud.

Mine beskrivelser og anmeldelser af vinene har jeg selvfølgelig linket til ovenover.

Millésimes Alsace DigiTasting® mødet

Jeg havde som til de foregående online-møder forberedt en række spørgsmål om vinhuset, deres økologiske eller biodynamiske tilgang, om vinene laves i ståltanke eller egefade, lidt om klimaændringer og erfaringerne med TDN i vinene … altså hvor der allerede i nye årgange er masser af petroleum i næsen.

Mélanie Pfister fortalte, at der er omkring 15 år siden, at hun startede på familiens vingård, som blev økologisk certificeret i 2021, men også de seneste 3 år har praktiseret biodynamisk drift … og det er næsten som en sekt, fortalte Mélanie.

Hun fortalte også, at familiens vine tidligere var meget kraftige, men hun i stedet har forsøgt at lave mere forskellige vine og samtidig lidt lettere vine … og i kælderen laves alle vinene stort set også kun på rustfrie ståltanke … modsat fx foregående Jean-Baptiste Adam.

Omkring klimaændringerne, så fortalte Mélanie, at det bestemt mærkes, men det lød ikke som en stor udfordring, idet det de i dag slet ikke skal chaptalisere vinene … altså tilføre sukker, som var udbredt i gamle dage.

TDN vidste Mélanie Pfister også en del om … og kun kaldte det oxydativ  stress af vinstokkene, hvilket giver totalt god mening, men ret meget længere kom vi heller ikke om dette emne indenfor den afsatte tidsramme. Vil du læse om TDN, så læs fx min artikel: Hvorfor dufter min Riesling af petroleum?

Inden tiden var helt forbi, så spurgte jeg, om Mélanie ville sende nogle fotos fra vinhuset og det lovede hun at gøre … men også her modtog jeg desværre intet, så det må I undvære i dette indlæg.