2017 Il Marroneto, Brunello di Montalcino Il Marroneto, Toscana, Italien

2017 Il Marroneto, Brunello di Montalcino Il Marroneto, Toscana, Italien Brunello di Montalcino Il Marroneto fra Azienda Agricola Il Marroneto di Mori Alessandro er en vildt lækker vin, som jeg har smagt en del gange før og altid været begejstret for, så selvfølgelig skulle jeg også smage 2017’eren.

Jeg har smagt og skrevet om vinen i årgang 2011, 2014 og 2015. I et par af de tidligere indlæg skrev jeg endda også masser af vinhuset,

Nu kigger vi så blot nærmere på denne 2017 Brunello di Montalcino Il Marroneto, som er  lavet på 100% Sangiovese Grosso druer fra Il Marronetos marken nordøst for Montalcino … en mark beliggende i omkring 350-400 meters højde med en sandholdig, mineralsk og havfossilpræget jordbund.

Vinifikation sker i rustfrie ståltank, men uden temperaturregulering, men spontangæring ved 33-34 grader over 12 dage med daglige pump over, Herefter presses cap’en hårdt ned for at udtrække syre i ren form. Skindet skilles dernæst fra den fermenterede vin, hvorefter al vinen fordeles i store gamle fade.

På disse fade gennemgår vinen langsom malolaktisk gæring og modnes i 39 måneder inden sammenstikning og aftapning samt yderligere lagring 10 måneder på flaske.

Hele processen er indbegrebet af naturalisme; hvorved vinen fremstilles uden hjælp i form af gær, enzymer, kemi, avanceret teknologisk udstyr, filtrering eller andet. Den er således lavet efter helt old-school, low-tech metoder og er dermed et af de mest rene udtryk, som man kan finde af Sangiovese Grosso.

Hvor dufter det godt … moden og lys … endda en kende lysere i vinglasset end forventet. Det er lyse kirsebær, blommer og med et aftryk af tør jord, et gammelt klædeskab,  lakrids, kaffe, kernelæder, svamp, champignon … virker endda lidt saftig, så jeg siger bare 3 x WAUW.

Sådan smager den også … så fantastisk blød, men i munden virker kirsebærfrugten langt mere frisk med en lys, fin, sart og delikat smag og en meget elegant syre, god struktur, dybde og finesse. Den har et blødt bid, let bitterhed i frugten, luftig, let og smagfuld. Det er sgu fortsat en klassevin. 95 point.

Forhandles af Distinto, hvor en flaske koster 849 kr.

Vinanmeldelse 6/7