Houlberg anmelder vinbogen … Italiens hemmelige vine

Efter jeg læste og anmeldte bogen Italiens fantastiske hvidvine skrevet af Steen Asmussen og udgivet på Muusmann Forlag, hvad er så mere naturligt end af læse den anden bog, som forfatteren har skrevet om italiensk vin?

Den hedder Italiens hemmelige vine og er ret beset den første af de to vinbøger, da den er skrevet før bogen om hvidvinene. Den er som den anden et nedslag i tiden, hvor Steen Asmussen skriver om nogle af de områder, som vi måske som danskere nemt overser, da vi mest drikker vinene fra de områder, som mest sælges vin fra.

Italiens hemmelige vine

Bogen har da også et smukt forord af sommelier Nana Wad, der i øvrigt selv har skrevet en række vinbøger. Hun skriver så i forordet meget rammende, at bogen Italiens hemmelige vine er en inspiration til det, som vi nemt kan glemme lidt i svinget og alt det, men endnu ikke har opdaget af vinproducenter, vine på lokale druesorter og hints til besøg, man ikke selv lige ville planlægge.

Bogen fortæller da også meget om forfatterens erfaringer med nogle af de mindre kendte vine, som gemmer sig i den italienske vinjungle og vise nogle af de mange vidunderlige vinoplevelser og kvaliteter, som disse vine indeholder.

Netop det gør Steen Asmussen med kirurgisk præcision, hjerte samt indsigt. Han har valgt at fremstille 5 forskellige områder med deres vine og udvalgte producenter, som han kan anbefale. Hvert område har i bogen fået deres eget kapitel.

Det er alle 5 områder, som er mere eller mindre kendte i den brede offentlighed og endda i nogle tilfælde endda også forholdsvis ukendt for selv mange vinnørder, men byder på særlig god kvalitet … og endda ofte til billigere penge end i de gængse områder.

De 5 områder og kapitler er

  • Valtellina i Lombardiet
  • Etna på Sicilien
  • Alto Piemonte
  • Aglianico vinene fra Campanien & Basilicata
  • Carema i det nordlige Piemonte

Og hvor er jeg enig … altså måske med undtagelse af Carema, men det er simpelthen fordi, at jeg slet ikke kender vinene derfor og jeg tror heller ikke, at jeg tidligere har smagt nogle derfra. Dét må nu på min to-taste liste. Så på den måde får Steen Asmussen ret i, at bogen også rummer viden, som kan inspirere vinnørder.

Men hvor er vi enige om de andre områder, så bogen rummede bestemt også mange deja-vu’er og gensyn med gode producenter … men også mange, som man bare omgående får lyst til at smage vine fra. Så på den måde er det en rigtig fin, velskrevet, læsevenlig vinbog. som giver en inspiration og lyst til at smage vine fra nogle af de nævnte områder og producenter.,

For mig var læsningen af bogen – som med bogen Italiens fantastiske hvidvine – rigtig spændende, da det både har givet mig stof og viden til fremtidig smagninger. Der er simpelthen kommet endnu flere vine på min to-taste liste … for fanden Steen Asmussen 🙂

Men for en vinblogger som mig er det rigtigt fedt … men nok også for alle andre, der elsker italienske vine. Jeg vil også bruge de mange og gode beskrivelser af nogle af områderne til inspiration til fremtidige anmeldelser her på Houlbergs Vinblog.

Jeg synes faktisk, at Italiens hemmelige vine er en tak bedre end bogen om Italiens fantastiske hvidvine, så den får hermed 6 solide Thumbs Up. Dejlig at læse.

Skulle du selv få lyst til at læse bogen, så kan du via Houlbergs Vinblog få 20% rabat ved køb af hos Muusmann Forlag, der har udgivet bogen.

Du går blot ind på Muusmann Forlag og bruge koden “Houlberg” og den kode gælder frem til udgangen af februar måned i år. Du kan dér også få 20% rabat ved køb af både Italiens hemmelige vine og Bogen om ærlige vine, som jeg jo har anmeldt tidligere.

Vinanmeldelse 6/7