Houlberg anmelder vinbogen … Italiens fantastiske hvidvine

Italien er et sandt eldorado for vin og selvfølgelig også for hvidvine, men det er i modsætning til rødvinene nok lidt sværere at få overblik over de hvide druer og hvilke vine, der findes i hvilke regioner.

Rødvinene har vi overordnet nogenlunde styr på … men med 589 godkendte og registrerede hvide druesorter i det officielle register Registro Nazionale delle Varietà di Vite. 20 vinregioner, masser af DOC og DOCG appellationer samt IGT zoner, så er det sgu også svært at få et forkromet overblik.

Hvad er værd at smage? Hvilke druesorter finder der og hvilke er bedst? Er der nogle producenter, som man bare skal smage vine fra? Er der nogle vinregioner, der laver drømmehvidvine?

Italiens fantastiske hvidvine

Steen Asmussen, der arbejder indenfor IT og i mere end 20 år intensivt har interesseret sig for italiensk vin, har forsøgt at gøre os en smule klogere på nogle af disse spørgsmål, da han har skrevet bogen Italiens fantastiske hvidvine, som jeg har læst igennem.

Bogen er ikke en slavisk gennemgang af alle 589 hvide druesorter eller en gennemgang af alle vinregionerne i Italien og de forskellige hvidvine. Det er dermed ikke et opslagsværk, hvor man kan finde alt om alle typer hvidvine i Italien.

Det er mere et nedslag i tiden, hvor Steen Asmussen fortæller om nogle af sine erfaringer med udvalgte druer, udvalgte områder samt en række producenter, som han kan anbefale. Dermed vil der så helt naturligt også være fremragende hvidvine og spændende områder, som slet ikke berøres … det skal man være klar over, når man læser bogen … ellers kan man blive lidt forvirret.

Indholdsfortegnelsen viser det meget godt, for den har nemlig 6 hovedoverskrifter, som er en blanding af både druesorter samt et par udvalgte vinområder. Således er de 6 overskrifter;

  • Verdicchio – en indfødt i verdensklasse
  • Soave – masseproduktion overfor verdensklasse
  • Friuli-Venezia Giulia – højt mod nordøst,
  • Fiano – fra glemsel til berømmelse
  • Mangfoldigheden længe leve
  • De andre

Således bruges der fx også 56 sider på Verdicchio og 67 sider på Soave, men der kun bruges 3 sider på andre druer som fx Nosiola,  Cortese, Arneis og Timorasso, men andre spændende druer er ikke med … som fx min elskede Trebbiano Spoletino fra Umbrien og området og vinene fra Lugana er heller ikke beskrevet.

Det gør bare slet ikke noget, for i stedet får man en meget fin, velskrevet, læsevenlig vinbog og ikke mindst en stor inspiration til at smage vine lavet på specifikke druer. Man får bare omgående lyst til at dykke ned i hvidvine fra alle områderne i Italien og også smage vine fra nogle af de udvalgte producenter beskrevet i bogen.

Jeg skal i hvert fald nu fx smage flere Verdicchio vine fra Marche … for disse vine har jeg smagt alt lidt af. Der er også en række sorter, som jeg enten har smagt alt for lidt af eller slet ikke …. druer som fx Fiano, Nosiola, Ribolla Gialla, Picolit, Cortese, Arneis, Timorasso og vi bør også drikke langt mere Carricante fra Sicilien.

Derudover har jeg nu også på min to-do … øhhh to-taste liste, at smage Vermentino vin fra Ligurien, måske endda dyrke vinene fra Ligurien noget mere. Bare dér findes der samlet flere end 100 druesorter og jeg har ikke anmeldt en eneste vin fra Ligurien!

Derudover har jeg – WTF har jeg lavet i mit liv? – aldrig smagt vine på druesorterne Fenile, Ginestra og Ripoli, som findes på Amalfikysten i Campanien. De kommer også på min to-taste liste.

Til gengæld var bogen også lidt et deja-vu, for Soave kender jeg virkelig godt og flere af de nævnte producenter har jeg enten smagt, mødt eller også besøgt i Soave. Det er fx huse som Coffele, Filippo Filippi, Graziano Prà, Pieropan og Suavia … mens vi på ratingen af husene kan være lidt uenig … men også kun lidt 🙂

For mig var læsningen af bogen meget givende, da det både har givet mig stof og viden til fremtidig smagninger. Jeg vil således også bruge de rigtige gode beskrivelser af nogle af områderne til inspiration til fremtidige anmeldelser her på Houlbergs Vinblog.

Dermed kan jeg da absolut anbefale bogen Italiens fantastiske hvidvine, som får 5 store Thumbs Up … og jeg glæder mig allerede til at anmelde Steen Asmussen anden vinbog, der hedder Italienske hemmelige vine.

Skulle du selv få lyst til at læse bogen, så kan du via Houlbergs Vinblog få 20% rabat ved køb af hos Muusmann Forlag, der har udgivet bogen.

Du går blot ind på Muusmann Forlag og bruger koden “Houlberg” og den kode gælder frem til udgangen af februar måned i år. Du kan dér også få 20% rabat ved køb af Bogen om ærlige vine, som jeg jo har anmeldt tidligere samt Italiens hemmelige vine, som jeg snart anmelder. 

Vinanmeldelse 5/7