2019 Maison Roche de Bellene, Bourgogne Chardonnay Cuvée Réserve, Bourgogne, Frankrig

2019 Maison Roche de Bellene, Bourgogne Chardonnay Cuvée Réserve, Bourgogne, FrankrigSidst jeg smagte vin fra Nicolas Potel var i 2019, men nu havde jeg til en Bourgogne smagning 6 vine fra Potel foran mig og den første var en 2019 Bourgogne Chardonnay Cuvée Réserve.

Det var reelt Nicolas Potels forældre Françoise og Gérard Potel, der i 1964 slog sig ned i Volnay og startede med at lave vin. Gérard var agronom og en dygtig vinmager og startede med at lave kvalitetsvine med fokus alene på Pinot Noir og alene fra 1. Cru marker i både Volnay, Pommard og Santenay. Og selvfølgelig skulle sønnen Nicolas også være vinmager.

Inden han overtog faderens vingård, så havde han efter sin uddannelse til vinmager, arbejdet i vinhuse rundt om i det meste af  verdenen, bl.a. hos Moss Wood, Leeuwin Estate og Mount Mary Winery i Australien, Tom Dehlinger i Californien og en række udvalgte producenter i Frankrig.

I starten arbejdede Nicolas sammen med faderen i kælderen, men overtog langsomt driften og fortsatte med at lave kvalitetsvine fra familiens egne marker. Efter faderen død i 1997 grundlagde Nicolas dog negociantfirmaet Maison Nicolas Potel, hvor han opkøbte druer fra andre vinavlere til en lang række Bourgogne vine.

La Maison Nicolas Potel blev en slags pioner inden for innovation og moderne produktion samt havde samtidig en biodynamisk tilgang, så bl.a. blev vinene lagret under hensyn til månen og den biodynamiske kalender. Alle vinene blev lagres i de gamle kældre og fik således de bedste lagringsbetingelser.

Maison Nicolas Potel fik så stor succes, at firmaet i starten af 2000’erne blev solgt til en kapitalfond fra Asien. Det betød også, at man samtidig solgte navnet Nicolas Potel, så vinene under navnet Maison Nicolas Potel er i dag således ikke lavet af Potel familien og Nicolas kan ikke bruge sit navn på sine nye projekter.

Men han kunne ikke undvære vinen, så i 2005 startede han allerede sit eget vinhus, men da han ikke kunne anvende sit eget navn, så fik det i stedet navnet Domaine de Bellene, for Bellene er det gamle keltiske navn for byen Beaune.

For Nicolas etablerede nemlig sit nye vineri i en meget gammel og historisk bygning i gaden Faubourg Saint Nicolas i Beaune. Den er efterfølgende restaureret og vineriet lavet efter højeste standard med moderne udstyr.

Derudover har Nicolas både forpagtet og opkøbt en række marker, således Domaine de Bellene i dag laver vin fra 18 hektar vinmarker, der dyrkes økologisk og endda pløjes med brug af heste. I vineriet fodtrampes druerne også som i gamle dage.

Der anvendes alene naturlige gærceller og Nicolas vinificerer med hele klaser, som han sikrer sig er modne helt ned i stilkene. Han er forsigtig med ekstraktion og lagrer oftest vinen i en kombination af nye og brugte egefade.

Men trods ny succes med Domaine de Bellene, så kunne Nicolas Potel alligevel ikke helt slippe négociant-virksomheden, så i 2008 startede han Maison Roche de Bellene, som indkøber druer fra nogle af områdets mest pålidelige vinbønder og Nicolas står selv produktionen.

Denne Bourgogne Chardonnay Cuvée Réserve 2019 er fra Potels négociant del og med 80% af druerne hentet fra Côte d’Or, mens de resterende 20% stammer fra Côte Chalonnaise, alle fra 40 år gamle vinstokke og høstet med et udbytte på 65 hektoliter pr. hektar og så ellers vinificeret alene med druernes naturlige gærceller.

Den har derefter gennemgået malolaktisk gæring og lagret knap 18 måneder på franske egefade, hvoraf 5% er nye.

Duftmæssigt er det en ganske grøn vin … det er stikkelsbær, fersken, meget mineralsk, kalket og støvet. Det er hybenroser, stilke og godt med gærede noter. Det er en vin, der får dig til at vippe frem på stolen.

I munden er der en meget god smag … er meget frugtrig med æbler, gærede æbler, grønne pærer, citroner og lemon. Dermed er det en syrlig, grøn og hyperfrisk vin. 88 point.

Forhandles af Theis Vine, hvor en flaske koster 214,95 kr., mens prisen er 199,95 kr. ved køb af 12 flasker.

Vinanmeldelse 4,5/7