2019 Cortonesi, Lèonus Toscana IGT, Toscana, Italien

2019 Cortonesi, Lèonus Toscana IGT, Toscana, ItalienSå brøler løven igen, for nu har jeg atter sat tænderne i den løvestærke Lèonus Toscana fra Società Agricola La Mannella di Cortonesi Societá Semplice … eller blot kaldt Cortonesi. Her smager jeg vinen i 2019 årgangen.

Cortonesi ligger et par kilometer nord for Montalcino by og drives af Marco Cortonesi og sønnen Tommaso. Marco startede i 1990 med at lave og sælge vine under navnet La Mannella, hvilket dog senere blev ændret til familiens eget navn Cortonesi.

Familien har boet i området siden anden verdenskrig, men siden 1970’erne blot solgt druerne fra vinmarkerne bulk til andre producenter og kooperativer.

Cortonesi Montalcino har samlet 56 hektar jord, hvor en stor del er vinmarker. De har dog alene 8 hektar vinmarker til Brunello, bl.a. La Manella marken tæt ved vingården på nordsiden af Montalcino, hvor jordbunden består af kalksten, sand og ler.

Samlet laver vinhuset 5 forskellige vine … 3 Brunello’er, en Rosso di Moncaltino og så denne Lèonus Toscana IGT, som er lavet på 100% Sangiovese fra unge vinstokke på Cortonesis vinmarker.

Størstedelen kommer fra den nordligt beliggende La Manella mark, mens en mindre del kommer fra Poggiarelli marken i den sydøstlige del af Montalcino. Vinen lagres 5-6 måneder på 3.000 liter slavonske egefade og efterfølgende tre måneder på flaske.

I glasset er vinen fin transparent … og i kanten endda sådan ganske svagt en smule orange/brune nuancer. Duftmæssigt læner vinen sig totalt op ad 2018’eren. Igen er det en lækker lys og moden aroma med denne tørre, støvende balsamiske syre suppleret med læder, tobak, jord, modne lyse kirsebær, hindbær, blommer og medicinskab, mens fadpræget er mindre end forrige årgang.

Smagen er ret fin … god frisk frugt med sødme, en lille bitterhed, kirsebær, tranebær og fennikel. Tanninerne giver et lille tørt løvebid, syren er balsamisk og meget vedholdende. Det er en fin rank, rustik, bondsk og charmerende farlig vin, let som på kattepoter … og så bliver du nemt forfalden til den.

Forhandles af Jysk Vin, hvor en flaske koster 122 kr., mens prisen er 99,95 kr. ved køb af 6 flasker. Igen er det et hjernedødt godt køb.

Vinanmeldelse 5/7