2015 Weingut zur Römerkelter, Honigberg Natural Steinzeug Riesling Selection, Mosel, Tyskland

2015 Weingut zur Römerkelter, Honigberg Natural Steinzeug Riesling Selection, Mosel, TysklandDenne Honigberg Natural Steinzeug Riesling Selection fra Weingut zur Römerkelter laves i to versioner … en med tilsat svovl og en uden. Vi skal selvfølgelig smage versionen uden tilsat svovl.

Weingut zur Römerkelter ligger ved byen Maring-Noviand omkring 3-4 kilometer vest for Bernkastel-Kues i Mosel. Vinhuset drives af familien Dienhart, som har været vinbønder der i 10 generationer. I dag er det Timo Dienhart, som driver vingården. Han overtog driften fra sin far Hans Dienhart tilbage i 2005 og får stadig lidt hjælp fra faderen.

Familien har samlet 10 hektar vinmarker, fordelt på markerne Honigberg, Klosterberg, Sonnenuhr og Römerpfad. Der dyrker de primært Riesling … omkring 70% af markerne, men derudover lidt Spätburgunder, Rivaner og forskellige andre sorter.

Weingut zur Römerkelter drives helt økologisk, og det var faktisk far Hans, som allerede tilbage i 1977 besluttede at stoppe med anvendelse af pesticider, herbicider samt andre sprøjtemidler.

Siden 1995 har vingården været certificeret økologisk og er medlem af Ecovin, Timo er generelt meget interesseret i økologi og biodynamisk vinproduktion, så der sås forskellige planter mellem vinstokkene i markerne. Det er Timo selv, der i løbet af hver vinter laver frøblandinger med vilde urter til markerne.

Udover egne marker, så opkøber Weingut zur Römerkelter også druer fra omkring 90 hektar marker tilhørende andre vinavlere i området, som dyrker markerne efter Timos anvisninger. Det betyder, at den samlede produktion ligger på 85.000 flasker årligt.

Denne Honigberg Natural Steinzeug Riesling Selection er Timos mest naturlige vin, hvor druerne selvfølgelig kommer fra marken Honigberg, som har sit navn fra de mange bier, som findes der. Timo har i øvrigt en særlig forkærlighed for bier og gør en masse for at beskytte.

De fleste af Timos hvidvine på Weingut zur Römerkelter er lavet på rustfrie ståltanke eller i egefade, men det gælder ikke denne Honigberg Natural Steinzeug Riesling Selection, der jo som navnet Steinzeug fortæller, at vinen er lavet og lagret i store stentøjskrukker. På den måde er tyskerne jo altid herlig præcise i deres beskrivelser.

Vinen er lavet med 25% hele klaser, spontangæring og gæret helt ud. Den har selvfølgelig også lagret sur lie … altså med bærmen. Denne er samtidig slet ikke tilsat svovl.

I glasset er vinen en kende mørkere og mere dyb gul, end vi normalt finder vine på Riesling og op kommer der en dyb, varm samt intens aroma. Der er modne pærer, gule æbler, kvæde, yoghurt og syrnet mælk og selvom vinen bestemt har Mosel karakter, så har den også noget andet. Der er muskler og sukker i duften samt en vis fedme, næsten som en sent høstet vin eller en Auslese. Der er salt, lidt mineraler og samlet er duften virkelig pirrende.

Smagen er derimod langt mere ren, klar og frisk. Her er det usvigeligt klassisk Mosel … langt mere end duften. Her er der fin syre, mineraler, citrus og samtidig en god dybde i smagen. Lækker Riesling.

Forhandles af Vinimperiet, hvor en flaske koster 220 kr.

Vinanmeldelse 5/7