2020 Bodega Miguel Merino, La Ínsula, Rioja, Spanien

2020 Bodega Miguel Merino, La Ínsula, Rioja, SpanienNæste vin er lavet på tussegamle pre-phylloxera Grenache vinstokke og kommer fra Rioja vinhuset Bodega Miguel Merino, der ligger i byen Briones i Rioja Alta området i Spanien.

Vinhuset er grundlagt i 1994 af Miguel Merino, som dog siden 1970’erne havde handlet med vin, men nu også selv startede med at lave vin på familiens gård, der ligger i en gammel stenbygning, som stammer helt tilbage fra 1818.

Derfor har familien også marker, der går helt tilbage til 1929 og samlet har man 13 hektar vinmarker fordelt på 24 små parceller og de er tilplantet i både 1929 og 2001.

Nogle af de bedste af vinmarkerne er La Quinta Cruz, La Pasada, Arzéndime, La Loma, El Remedio, Mendigüerra, Arreluz og La Ínsula. Det er gamle og stejle marker med Tempranillo druer og det danner baggrund for en årlig produktion på 90.000 flasker vin.

Siden 2017 har det været Miguel Merinos søn Miguel Merino Jr., som sammen med sin hustru Érika har drevet vinhuset videre efter en uddannelse som vinmager og ophold hos en række andre vinproducenter i Rioja.

Denne enkeltmarksvin La Ínsula er lavet på Grenache druer fra den kun 0,1 hektar store vinmark La Ínsula, som er en meget lille parcel ved bredden af Ebro floden ved Briones, Alle vinstokkene er pre-phylloxera og vinen er lavet første gang i årgang 2019, så denne 2020 er kun 2. årgang.

Druerne er høstet med håndkraft, mens gæring og maceration er sket i rustfrie ståltanke. Efter gæringen er vinen lagret i et 500 liter egetræsfad, hvor der også er sket malolaktisk gæring, Samlet er den lagret 14 måneder … og der er kun lavet ét enkelt fad, hvilket svarer til omkring 630 flasker.

I næsen er det en moden og lidt mørk aroma, hvor frugten er søde jordbær, boysenbær, hyben og derudover er der klart blomster og så virker vinen – på en eller anden måde – også forholdsvis let med leret eller sandet udtryk. Fadlagringen er diskret, men bidrager ganske let med lidt chokolade, lakrids of sødekrydderier.

Smagen er blød og cremet … virker klart lettere i frugten, end næsen lige indikerede. Frugten virker blid, mushy og moden, mest kirsebær, jordbær og tranebær, der er god struktur og kompleksitet, sådan lidt sart og fin, mens den har et forholdsvis lavt syreniveau. Det giver en meget blød, lind og flødeagtig vin. 94 point.

Forhandles af Vinhuset Randers, hvor en flaske koster 799 kr., men er udsolgt og kan ikke bestilles.

Vinanmeldelse 5,5/7