2017 Weingut Johanneshof Reinisch, Ried Frauenfeld St. Laurent, Thermenregion, Østrig

2017 Weingut Johanneshof Reinisch, Ried Frauenfeld St. Laurent, Thermenregion, ØstrigDet er ved at være nogle år siden, at jeg sidst har smagt vin fra Weingut Johanneshof Reinisch, men som næste vin i rækken, så serverede Vinhuset Randers denne 2017 Ried Frauenfeld St. Laurent.

Weingut Johanneshof Reinisch ligger lidt nord for Tattendorf, som ligger i Thermenregion i Niederösterreich små 30 kilometer syd for Wien.

Regionen har fået navnet efter de varme kilder i området, for ikke langt herfra ligger de to kendte kurbyer Baden bei Wien og Bad Vöslau.

Thermenregion har klimatisk meget gunstige vækstbetingelser for produktion af både hvid- og rødvine. En vulkansk snitlinje går nemlig gennem dette område, hvor et mildt klima med tung, stenet kalkjord ligger til grund for de kraftfulde hvidvine og tætte rødvine.

Weingut Johanneshof er grundlagt i 1923, hvor familien alene havde 0,5 hektar af marken Ried Mitterfeld, men i dag drives vinhuset af 4. generation i form af de tre brødre Hannes, Michael og Christian. De overtog styringen, da faderen tilbage i 2009 døde i en traktorulykke på de stejle bakker i Gumpoldkirchner.

Familien har i dag 40 hektar vinmarker, som ligger omkring Tattendorf og derudover ved Gumpoldskirchen. Ved Tattendorf ejer de markerne Frauenfeld, Holzspur, Ried Lores, Ried Dornfeld og Kellerried, mens der ved Gumpoldskirchen er Ried Spiegel, Ried Satzing og Ried Grillenhügel.

Omkring 65 % af vinmarkerne til tilplantet med de røde sorter St. Laurent, Pinot Noir, Zweigelt og Merlot, mens de resterende 35% er beplantet med Chardonnay, Rotgipfler, Zierfandler, Sauvignon Blanc og Riesling. En af de ting, som kendetegner Johanneshof Reinisch er deres store fokus på de lokale sorter Rotgipfler og Zierfandler, der stort set kun bruges i Thermenregion.

Kulturweingut Johanneshof Reinisch holder til et moderne vineri, som er bygget i 1995 med et kæmpe kælder med plads til 500 barriques og bygget i gamle mursten.

Men selve vineriet er topmoderne og bygningen lavet i en blanding af spansk og amerikansk stil, formentligt inspireret af nu afdøde Johann Reinisch ophold i Californien.

Her har vi så husets 2017 Ried Frauenfeld St. Laurent, der kommer fra 40 år gamle vinstokke på marken Frauenfeld og høstet i starten af oktober med et udbytte på 35 hektoliter pr. hektar … og dyrket fuldstændig økologisk.

Vinen er lavet i gæringskar af egetræ, hvor der også anvendes 20% hele klaser. Efter endt fermentering er vinen så lagret 14 måneder på primært franske 225 liter barriques, heraf 50% nye fade.

Nu bliver der skruet op for volumen … og vi har hængt lidt mørk kød op i kødkrogen, men samtidig er det med pænt fadpræg af tonsvis af kanel, kanel og kanel, vanilje, sød tobak og så enebær, kirsebær samt brombær suppleret med røg og krydderier, lidt gazebind på en grov og samtidig meget charmerende måde.

Smagen er lidt af samme skuffe … mørk, kraftig og intens, men udover de karakteristiske sorte kirsebær, så har vinen faktisk mere slanke og friske frugter af moreller og lemon, som gør oplevelsen lidt lettere, renere og mere stringent, hvilket bare klæder vinen. Det er sgu da meget godt, så dermed 92 point.

Forhandles af Vinhuset Randers, hvor en flaske koster 249 kr.

Vinanmeldelse 5/7