2017 Celler Piñol, l’Avi Arrufí, Catalonien, Spanien

2017 Celler Piñol, l’Avi Arrufí, Priorat, SpanienVi skulle så smage mere spansk, for den næste vin i glasset er fra appellationen Terra Alta i den sydlige del af Catalonien. Vinen er denne 2017 l’Avi Arrufí fra vinhuset Celler Piñol.

Celler Piñol ligger i byen Batea og drives af Piñol-familien, der i 4 generationer har lavet vine fra deres i alt 75 hektar vinmarker, som i dag også suppleres med druer fra udvalgte dyrkere, som de har langtidskontrakt med.

I dag er det Juanjo Piñol, som står i spidsen for vinhuset og driver sine egne marker efter økologiske principper. På længere sigt vil han også gå over til økologisk dyrkning på de marker, som man ikke selv ejer, således at man vil kunne deklarere alle vine som økologiske.

Juanjo Piñol er også tilhænger af en separat vinificering, både hvad parceller og druesorter angår, for at fremhæve hver parcels særlige karakteristika og hver druesorts særpræg. Det gør det muligt for ham at frembringe vine med stor personlighed og karakter, hvilket også har udløst internationale udmærkelser.

De ejer også et par hektar med den meget sjældne spanske drue Finca Morellino, som der kun findes sølle 18 hektar af i hele Spanien og bliver kaldt den spanske Pinot Noir.

Selvom vingårdens gamle ydre stenvægge er bygget i klassisk spansk middelalderstil, så er kældrene hos Celler Piñol udstyret med alt det, man kan ønske sig for at lave moderne topvine.

Denne 2017 l’Avi Arrufí er lavet på 75% Carignan, 15% Grenache og 10% Syrah, som kommer fra 45-55 år gamle vinstokke, der – som alle husets marker – ligger i omkring 450 meters højde. Efter gæringen er vinen lagret i 15 måneder på franske og amerikanske egetræsfade efterfulgt af 3 måneder på stål inden aftapning på flaske.

Duftmæssigt er det en mørk og fyldig vin, hvor der omgående kommer noget blæk, grafit, tryksværte sammen med kanel, vanilje og karamel. Det er en opulent og småfed vin med flomme, oksefond, brændte noter samt en solvarm frugt af solbær, brombær, hindbær og alt med lidt jammy marmeladetyngde.

Det smager fremragende … virker pænt tør og fed, lidt en bullerbasse med stor frugtintensitet. Der er tydelige tanniner, som markerer og ellers er okay integrerede, der er lidt stæk peber, der så også bider og giver kant. 92 point.

Forhandles af Vinhuset Randers, hvor en flaske koster 275 kr.

Vinanmeldelse 5/7