2020 Bodegas Montebaco, Parcela Cara Norte, Ribera del Duero, Spanien

2020 Bodegas Montebaco, Parcela CaraNorte, Ribera del Duero, SpanienDen næste vin var også spansk og fra Ribera del Duero … og det var denne Parcela Cara Norte i årgang 2020 fra Bodegas Montebaco.

Vinhuset ligger mellem Valbuena og Pesquera de Duero lidt øst Valladolid og alene fem kilometer fra selve Duero floden.

Bodegas Montebaco er grundlagt i 1987 af Manuel Esteban … en industrimand  fra Valladolid, som havde tjent sine penge indenfor jernindustrien, men vingården har stort set fra starten været drevet af hans søn Daniel Esteban.

Det var også Daniel, som i 1989 plantede de første marker med  Tinto Fino aka Tempranillo, som i dag er suppleret med lidt Merlot og Verdejo … og den første vin fra Bodegas Montebaco kom på markedet i 1994 vinificeret i en helt ny vinkælder.

I dag har vingården 50 hektar vinmarker og har også udvidet med flere marker i Rueda. I Ribera del Duero ligger i 800 til 850 meters højde og  nyder godt en en ganske specielt klimakombination, hvor højden og vindstrømmen Jaramiel afkøler området. Yderligere 20 hektar vinmarker er i øjeblikket under beplantning.

De kølige nætter giver en længere modning, noget som giver god friskhed og finesse til vinen. Blæsten betyder også, at vinstokkene og druerne bliver tørret mellem rækkerne, og at sygdomme og svampeangreb forhindres.

På denne måde kan man så praktisere en mere skånsom dyrkning uden brug af kemiske stoffer. Samtidig anvendes der ikke herbicider og gødningen sker med tørv udføres med hensyn til den vegetative cyklus.

Siden 1997 har Daniel Esteban lavet vinene sammen med vinmageren César Muñoz og de står også bag produktionen af denne 2020 Parcela Cara Norte, hvor druerne kommer fra den økologisk dyrkede mark Parcela Cara Norte i 840-880 meters højde på en nordvendt skråning.

Det er selvfølgelig 100% Tempranillo, som efter høsten er gæret i temperaturregulerede ståltanke med druernes egne gærceller og efter en spontan malolaktisk gæring, så er vinen lagret 14 måneder på små franske træfade, hvoraf de 30% er nye.

Duftmæssigt er det rigtig Ribera del Duero … godt med toast, ristede og brændte fade, men virker faktisk rigtig frisk i frugten med blåbær, blommer suppleret med mørk chokolade, kakaopulver, vanilje og lidt skumgummifiduser og sødme. Det dufter med andre ord rigtigt godt.

I munden er der også godt med frisk frugt … mørk frisk frugt af igen blåbær, solbær og mørke blommer, mens tydelige og vilde tanniner giver masser af bid, lidt rosmarin, sort peber, lakrids og tør jord suppleret med brændte elementer. 92 point.

Forhandles af Vinhuset Randers, hvor en flaske koster 249 kr.

Vinanmeldelse 5/7